Isnin, 1 Disember 2008

trying to survive!!!

ketika berjalan2.. merayau-rayau dalam blog-blog yg best2.. terjumpa sumthing special.. teringat pd kenangan silam perjalanan hidup saya..
hm.. tak suka nak cerita perkara ni.. sebab agak sayu bila mengingatkannya.. smiley sad

tapi bila fikir2.. dan terbaca ttg kisah ada sorang blogger yg dlm dilema nih.. lillah rasa I SHOULD SHARE this experienced with others.. dgn niat.. semoga sedikit perkongsian ni dpt meneguhkan kita di jalan yg kita pilih nih.. jln Allah..

persoalan yg ditinggalkan di blog adik tu :
aku terasa penat bila berpersatuan. macam2 kerja nak kena buat.
terfikir aku, kan lebih baik aku duduk umah, membaca buku, relax, online, jalan2.
dapat juga rehat2kan minda.

tapi kadang fikir balik, lebih baik aku berpersatuan.
dapat juga aku pengalaman dalam berorganisasi.
dapat tingkatkan aku punya soft skill.

malangnya, aku kurang masa untuk timba ilmu.
aku jarang dapat membaca 10 muka surat dalam sehari.
nak tengok surat khabar pun, baca tajuk besar je.
kadang nak studi pun kurang masa.
sebab: berpersatuan.
dilema jugakla.. tapi takdela pada tahap kritikal.

sharing is caring.. ye tak? huhu.. so.. lets share..love

"hai adikku.. (adik ke nih..hehe )

camni lah dik..

1st of all, mehlar kita muhasabah balik.. apa priority adik skrang?
ofcoz mak ayah kan.. sebabnya keredhaan Allah tletak dlm keredhaan mak ayah kita kan..

so..
kalau result kita jatuh disebabkan psatuan kita.. ofcoz mak ayah kecewa kan.. tul tak? dan akn mnimbulkan fitnah yg org keje dakwah ni stupid.. tul x?

dan wahai adikku..
ingatlah..
kita nak buat kerja dakwah ni bukan sehari dua ni je..
bukan setakat 3 tahun dlm kampus..
bukan setakat single.. bila dah kawen say 'adios pd dakwah'..

kita Mahu utk istiqamah.. adik nak x istiqamah??

kalau adik nak terus kekal istiqamah.. adik kne make sure yg adik sntiasa dlm keadaan STABIL..
maksud akk..
STABIL inside & outside..
soal plajaran adik kne setel..
soal family kne setel..
soal akidah kne setel..
soal persoalan hidup kne setel..Photobucket

setel yg akk maksudkn ni buknnya hidup tanpa masalah.. tapi setel ni maksudnya adik bole handle dgn baik..
NAK HANDLE DGN BAIk .. for sure la adik kene ada masa privacy utk adik bagi santapan rohani pada diri sendiri.. each people should have their own private moment utk dia muhasabah balik diri dia.. utk dia memantapkan balik diri dia.. self improvment.. menambahkan ilmu cth: membaca, menulis& diskusi.. kita kena sentiasa improv diri kita from time to time.. sebab?
nak jadi daie.. kita bekerja dgn manusia.. manusia ada hati & perasaan.. len la tunggul kayu.. takde perasaan.. tak de hati.. bila kita terlepas pandang keutamaan 'mencuci hati' kita, maka hilanglah sinar nur di hati.. maka hati yg gelap tu menjadi tabir perintang antara Allah dan kita.. bila ada tabir antara kita dan Allah.. maka antara kita dan makhluk pun akan 'terjadinya masalah'..
so..
self improvment sgt2 penting sbb itu adlh satu usaha utk kita mendekatkan diri pd Allah..seterusnya salah satu strategi utk berdakwah..
jadi.. give urself some space utk baca buku.. utk surf tenet ni.. borak2 dgn mak ayah.. etc.. pandai2 la.. jalan2 dgn kwn2 utk merapatkan ukhwah.. etc..


kita ni macam dacing.. bila 1 tu ringan.. yg lg 1 tu yg berat kne la turunkn skit bebannya.. supaya bole seimbang balik yg 1 lg tu..nanti bila yg 1 lg tu dah terlebih berat, kurgkn smula supaya seimbang balik..

dik..
the key is in your hands..
persoalan org nak kata awak futhur ke.. awak ni curang ke.. cintakan dunia ke..apa ke..
pedulikan je..
manusia ni akan bcakap setakat sehari dua aje.. tp yg akn suffer ialah you.. you yg menentukan hidup you..antara daie yg cemerlang result dan daie yg result tenggelam timbul.. mana 1 yg adik akn mudah jatuh hati? makn rasa nk kenal lbih dkt?

bg akk.. akk x study sbb nak keje best2.. akak study sungguh2 supaya akk dpt menjadi pencetus inspirasi pd kwn2 akk.. akk dpt jadiilham & kekuatan utk mereka.. paling utama ialah supaya akk harap usaha kecil ni dpt memartabatkan agama Islam.. akk nak api semangat yg akk nyalakan akn membakar beratus2 semangt jiwa lain yg akn membangkitkn islam..

dik..
yg penting u faham apa yg u buat.. Allah menilai berdasarkan niat.. break a minute doesnt mean you are 'quit'ing.. break a minute means you are gaining yor strength back..

jgnlah kita asik nak update iman org len tp iman sendri tergadai..think out of the box..

alamak.. aiseh.. terpanjang la plak.. maap yer.. huhu :p
all da best..
strive 4 mardhotillah.."

p/s : saya pernah masuk persatuan.. aktif sangat2.. bahagia sgt2.. pastu sesuatu blaku.. tepaksa rehat kejap (tapi x de kaitan ngan study.. study maintain aje, ade sbb lain yg lebih menyedihkan..).. pastu masuk balik.. :)
Yg penting ialah doing first things first.. being yourself is not remaining where you are, or being satisfied with what you are. it is the point of departure..Photobucket

Ya Allah.. izinkanlah diriku, keluargaku dan sahabat2ku untuk istiqamah di jalan Mu.. hanya cintaMu yang kami dambakan.. amin Ya Rahim..

2 ulasan:

  1. subhanallah.. moga ALLAH merahmatimu.

    BalasPadam
  2. sharing is caring.. ye tak?
    --ye. thanks..

    apa priority adik skrang?
    --yup, mak ayah.

    kecewa kan.. tul tak? dan akn mnimbulkan fitnah yg org keje dakwah ni stupid.. tul x?
    --yup, pernah dengar istilah ni. mintak dijauhi.

    kita Mahu utk istiqamah.. adik nak x istiqamah??
    --of coz.. taknak hangat tahi ayam..

    NAK HANDLE DGN BAIk .. for sure la adik kene ada masa privacy utk adik bagi santapan rohani pada diri sendiri..
    --thanks.. ini yang kurang. huhu. i know y now..

    antara daie yg cemerlang result dan daie yg result tenggelam timbul.. mana 1 yg adik akn mudah jatuh hati? makn rasa nk kenal lbih dkt?
    -subhanallah..

    jgnlah kita asik nak update iman org len tp iman sendri tergadai..think out of the box..
    --nauzubillahiminzalik

    terima kasih atas segala nasihat..

    BalasPadam

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....