Sabtu, 29 November 2008

~': segenggam tabah :'~

Lama juga saya dan Mimi (bukan nama sebenar) duduk di tangga.. jam sudah menunjukkan pukul 2pagi.. mimi mengesat air matanya. Dia kelihatan sedikit tenang.

“Orang tak sekuat lillah,”mimi kembali bersuara setelah lama diam. Saya memelukm bahunya.

“Lillah ni tak de la kuat mana pun.. buat-buat kuat aje, sebab nak bagi semangat pada korang semua.. kalau korang nampak lillah pun sedih, mesti korang lagi sedih kan?” saya menggenggam kemas tangannya.. sentuhan adalah penawar yang sangat mujarab.. the healing touch.. kita akan cepat rasa lega bila kita disentuh orang lain, sebabnya? Dari segi sains sentuhan akan menyeimbangkanm cas-cas positif & negative pada badan kita supaya neutral.. that’s why lepas solat berjemaah, masa peluk tu, peluk la betul2.. masa berjabat tangan tu, peganglah tangan tu betul-betul..

“ye lillah.. tu sebab orang tak mahu share problem orang dgn lillah.. orang tau lillah punya problem mesti lagi besar..”wajah mimi serba salah..

“mimi.. dalam hidup kita ni kan.. tak semua masalah adalah bermasalah.. lillah suka kalau perkataan ‘masalah’ tu ditukar dengan ‘cabaran’. Dan I’m welcome kepada cabaran yang datang.. ”balasku sambil mengangkat tangan ke langit. Ahaha..poyo aje..

Mimi gelak. Baguslah.. akhirnya dia gelak.

“mimi.. sometime, bila ada sesuatu cabaran yang datang, memang kita terpaksa pergi menyahutnya secara berdepan.. sebab jawapannya ada di depan.. tetapi Allah tak meletakkan sesuatu tu static. Kadang-kadang hikmah sesuatu perkara tu disembunyikan dalam sesuatu perkara yang lain.. dalam kita mencari penawar2 duka.. dalam mencari jawapan persoalan hidup.. adakalanya kita mendapat itu semua secara mudah dan direct.. ada juga, yang kita perlu lalui perkara lain yang kadang-kadang langsung tak berkaitan demi mendapatkan penawar dan jawapan ni..” lillah diam.. dia ni faham ke maksud lillah? Mimi diam, sedang men’digest’ input yang baru diterima.

“Dah kita tak tau perkara tu penawar, macam mana kita bak buat? Kita bukannya tau di situ ada penawar..”sambung mimi.

“Memang kita tak tau.. kita tak tau masanya.. tempatnya.. dengan siapa.. penawar dan jawapan tu ada.. sebab tu lah walaupun kita sendiri sedang stress, kita kena tetap tolong orang lain yang stress..”saya mengenyit mata kepada mimi. Mimi gelak besar dan memukul saya.. haha.

“sebabnya.. kadang2 ilham tu Allah bagi semasa hambaNya sedang membuat sesuatu yang Dia suka. Hidup ni susah sangat, rigid sangat bila banyak hati nak kene jaga.. kita mana la mampu nak puaskan hati semua orang. Ada je yang tersinggung la, terkecil hati la.. ada je.. so that’s why kita cuma perlu menjaga hati Dia yang Esa sahaja.. yang Satu ni je kita jaga.. Apa yang Dia suka, kita buat.. yang Dia tak suka, kita jangan buat.. keredhaan Dia terletak dalam ketaatan.. dan kemurkaan Dia terletak dalam kederhakaan.. kadang2 kita rasa kecil je amalan tu, contohnya susun kasut depan pintu.. tapi mungkin tu lah amanlan yang paling ikhlas.. yang mungkin tu lah amalan yang paling diterima. Kita tak tau kan.. dan kadang2 kita rasa kecik je dosa yang kita buat, contohnya lewatkan solat sebab main internet..hehe.. sedangkan ada kemungkinan Dia sangat2 murka sebab kita memperkecilkan dan meremehkan perintah Dia..kesimpulannya, dalam hidup ni.. sama ada u are in good times or bad times, remember to do what u have to do to seek His blessing dan to avoid kemurkaan Dia.. bila kita disayangi Dia, insya’Allah semua urusan kita dipermudahkan..” Mimi diam.. sedang men’digest’ lagi maklumat baru. Dia senyum. Air matanya dah kering.

“betul-betul.. susahkan nak puaskan hati semua orang. Puaskan apa yang Allah nak lebih senang.. lebih spesifik. Matalamat jelas. Cara pun jelas. Tak payah nak pening-pening..”sambung mimi.

“kadang2 bila kita buat baik pada si A.. bukan si A yang akan membalas kebaikan tu.. kadang2 si A lah yang menserabutkan hidup kita.. Allah adil.. aka nada orang lain pula yang berbuat baik pada kita.. yang kadang2 kita tak pernah lansung buat baik pada dia..” sambungku lagi.. mata dah ngantuk ni.. esok kene pergi kelas awal lor..

“hehe.. terima kasih lillah. Orang harap lillah tak serik dengan orang. Sebab orang tak suka cerita masalah pada orang lain.. orang suka cerita masalah pada lillah sebab orang nak dengar lillah cerita pengalaman lillah.. lillah kuat. Orang nak tiru macam lillah..”

“Ish3..” saya menggeleng kepala. Wajah mimi terkejut.

“nape?!”

“ye la..mimi kata nak tiru lillah. Mimi.. lillah tak rasa nak apa yang lillah lalui, dilalui oleh kawan2 lillah.. lillah nak apa yang telah lillah tempuhi dijadikan pengajaran hidup cukup la.. tak yah tiru.. kita dah ada role model perfect, Rasulullah saw.. mehla kita kaji hidup baginda..”

Kami merenung langit yang gelap.. malam yang pekat.. malam ni takde bulan pulak la..hm..

“mekasih lillah.. hehe.. orang sgt appreciate lillah sudi duduk dengan orang malam ni.. jangan serik ye.. len kali nak kacau lagi,ehe..”usik mimi.

“ala.. bukan mimi je.. ramai lagi yang memang suka kacau..hm.. redha je la dapat anak buah macam korang nih”usik saya pulak. Kami ketawa sama-sama.

“kadang2 bila lillah bermasalah, tak jumpa jawapan dia.. penat tau cari.. tapi selalunya masa tengah bagi nasihat kat orang lain tu, Allah bagi ilham.. dapat selesaikan masalah org tu.. dan masalah lillah sendiri.. ha..baguskan.. selesai dua masalah..”

Mimi senyum.. matanya mengantuk..

“hehe.. lillah.. berkat tu namanya.. minta satu dapat dua..”sambung mimi.

Saya mengangguk. Kami berpisah ke bilik masing-masing.. sebaik sampai di bilik, jam sudah pukul 3 pagi lebih.. rumet saya tengah nyenyak tidur.. sebelum tidur lillah fikir-fikir semula hasil diskusi kami.. semoga segala perkongsian kami tadi tak sia-sia.. semoga ianya dapat menjadi kekuatan kepada kami untuk terus melangkah pada hari2 yang mendatang dalam mencapai keredhaan Allah.. pergilah ke mana sahaja.. buatlah apa sahaja.. jadilah apa sahaja.. yang penting misi mencapai keredhaan Allah kita laksanakan..

Diriwayatkan dari Abu Hurairah bahawa Rasulullah bersabda,

“Siapakah di antaramu yang menerima kata-kata berhikmat langsung diamalkan?” Kata Abu Hurairah,”Aku hai Rasulullah!” lalu diambilnya jariku lalu dihitungnya sampai lima, katanya,

“Peliharalah dirimu dari segala yang terhitung haram engkau akan termasuk manusia yang paling tekun beribadat; berasa cukup dengan kurnia Allah yang dibagi-bagikannya kepadamu nescaya engkau akan menjadi manusia yang paling kaya; berbakti dan bantulah tetanggamu di setiap saat yang diperlukan, engkau akan dianggap manusia mukmin yang terbaik; cintailah untuk manusia itu apa yang kau inginkan untuk dirimu engkau akan menjadi seorang Muslim yang sejati; dan jangan perbanyak ketawa terbahak-bahak kerana itu akan membeku dan mematikan jiwa.”

(H.R Tirmizi)

Tiada ulasan:

Catat Komen

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....