Khamis, 13 November 2008

Cat yg Berdakwah?

subhanallah.. terpesona.. terkesima..
terharunya melihat keyakinan Yusuf Islam dalam mempraktikkan Islam yang sebenar..
Dia bersungguh-sungguh dalam keyakinannya.
Dia tak ragu-ragu. Dia gigih mempertahankan kebenaran. slps memeluk Islam, dia tekad memencilkan diri dari dunia nyanyian krn masa tu dia sangka menyanyi tu haram..
sbb ada org2 Islam sendiri bgtau dia centu.. suatu pengorbanan yg cukup besar bagi seorang artis yg sedang menjulang namanya di dunia hiburan.

Dia korbankan
dunianya demi mendapatkan Allah.. disebabkan masa tu dia betul2 yakin yg nyanyian tu haram, so dia jauhi tanpa ragu2.. betapa kita dapat lihat hanya Dia yang Esa menjadi asbab hidup bagi lelaki tersebut.. Dia memulakan hidup baru yg totally berbeza dari sebelumnya. .At one point he wrote to the record companies asking that his music no longer be distributed, but his request was denied. Dia bertemu jodoh dgn Fauziah Ali dan gambar perkahwinannya tersiar di newspaper. Isterinya pakai full hijab masa majlis tu..

Sabda Nabi SAW, "Tiga perkara, siapa yang tiga perkara ini yang ada pada dirinya, niscaya dia merasakan manis Iman, iaitu : hendaklah Allah dan Rasul-Nya lebih dia cintai dari pada selainnya ; dia mencintai seseorang, tidak mencintainya melainkan kerana Allah dan dia benci kembali kepada kekufuran setelah Allah menyelamatkannya dari kekufuran itu, sebagaimana dia benci untuk dilemparkan ke neraka." (Riwayat Bukhari & Muslim)


Dunia seolah tak bererti dibandingkan dengan nikmatnya agama Islam yang dianutinya.. mungkin krn.. Lama sungguh dia tercari-cari penawar keresahan jiwanya.. kemudian terjumpa akhirnya.. ni kita dpt lihat dari lirik2 lagu sblm dia transition kepada Islam.. lagu moonshadow paling jelas..

Did it take long to find me? I asked the faithful light.
Did it take long to find me? and are you gonna stay the night?


dan dalam lagu 'on the road to find out' dia meminta diberi 'good book' tanpa dia tahu tentang Al-Quran.

Then I found my head one day when I wasnt even trying
And here I have to say, cause there is no use in lying, lying
Yes the answer lies within, so why not take a look now?
Kick out the devils sin, pick up, pick up a good book now


Cat stevens mula mendapat hidayah setelah diberi Al-Quran oleh abangnya. Hatinya terbuka masa baca surah Yusof.. tu la antara faktor namanya Yusuf Islam..

seolah2 setiap kali dia menyanyi, dia sedang merayu meminta diberi hidayah.. dan bila Allah dah beri dia hidayah, dia sangat2 appreciate dan bersungguh2 untuk memberi sepenuh ketaatan..

Pencarian kebenaran bermula pd thn 1976 apabila Stevens hampir meninggal krn lemas di Malibu,California. Masa tu dia menjerit :

“Oh God! If you save me I will work for you.”

Slps berkata centu, 1 ombak telah membawa dia ke pantai.. pengalaman tragis ni telah menguatkan lagi Stevens utk menjejaki kebenaran sebenar persoalan hidupnya.. Dia mengkaji dlm agama Buddha,Zen,I Ching, Numerology, tarot cards & Astrology..tp still dia x jumpa2 juga sesuatu yg boleh menghilangkan kedahagaan jiwanya…

kedahagaan tu berakhir bila abangnya memberinya Al-Quran.. dan dia mula mengkaji Al-Quran tu.. dan bertemu dgn jawapan demi jawapan yg sgt2 menusuk ke kalbu dia.. Fitrahnya sbg seorang hamba mengakui inilah kalam Tuhan yg sebenar.. yg dia akan kotakan janjinya..

“Oh God! If you save me I will work for you.”

Subhanallah..
lillah sgt2 terpegun. Susah tau nak cari org macm ni zaman skrg ni.. hari ni ramai sgt org yg jual agama demi dunia.. sedihkan.. :'-(


pd 1985,then bila dia discover yg Islam sebenarnya tak menghalang nyanyian, dia mula menyanyi semula..masa tu dia bukan lagi sekadar menyanyi sebagai penghibur. dia menyanyi untuk membawa mesej islam sebagai cara hidup.

Lagu2nya hanya dgn kehadiran alat muzik tanpa tali & yg tak mlibatkan tiup (apa perkataan yg sesuai..ish3, x tau la). lagu2 lebih kpd bercorak pendidikan.. masa tu dia dah jadi ayah.. maka terhasillah lagu 'A is for Allah' ..
dan mengeluarkan album Mountain of Light yg mengisahkan hidup Rasulullah saw. Mountain yg dimaksudkannya ialah Jabal Nur, tempat Jibril telah turun membawa wahyu kpd Rasulullah saw..

Dlm masa yg sama dia pun terlibat dgn charity pembangunan pendidikan skolah Islam di UK. Dia terlibat dlm merangka silibus baru dan sekolah tersebut turut bekerjasama dengan pihak kerajaan.


Yusuf berkata "Islam sepatutnya menjadi suatu model yg kita boleh gerakkan & develop lebih jauh tetapi ini harus dengan usaha ramai org.. skrg ni dah lebih 150 buah skolah ada di UK."

Dia mencatat sejarah dgn konsert 'Live Aid' yg diilhamkan dari kesengsaraan Ethiopia..
Pd thn 2003, dia membuat kompilasi CD 'Peace Train' yg melibatkn David Bowie & paul McCartney.. Dia melakukan persembahan di konsert Nelson Mandela's 46664 bersama Peter Gabriel. Bintang Yusuf kembali menyerlah setelah sekian lama sikit2 malap.. dia membuat penjelasan ttg salah fahamnya terhadap Islam hingga mybbkn dia menyepi dari dunia hiburan.
kata dia "This issue of music in Islam is not as cut and dried as I was led to believe,"


dan dia akui
"I relied on hearsay, that was perhaps my mistake."


so dengan ini.. dia telahpun mengisytiharkan dia akan kembali menyanyi semula.. dgn smangat baru..dan mmbwa mesej yg baru.. yg jelas. mesej dakwah Islam.

pd thn 2004, dia dan Ronan Keating telah membuat lagu versi baru 'Father & Son2'..
kesannya?
Lagu ni meletup..!!
namanya kembali top.. nama kumpulan Boyzone pun sama ikut meletup. thn berikutnya, Yusuf telah menyumbangkan lagu dlm album Dolly Parton..

Pd thn yg sama, dia dpt award 'Man of Peace' drpd Mikhail Gorbachev, bekas presiden USSR keranaa usaha gigihnya menyampaikan mesej keamanan.. promote reconciliation of people and to condemn terrorism..


Apa yg kita dpt lihat disini ialah.. dlm orang barat tengah anti Islam, Yusuf pula yg sdg
berdakwah dgn lagu2nya diterima oleh org2 barat ni.. suatu strategi dakwah yg berjaya.. sbb ianya suatu usaha yg menampakkan kesan.

koleksi albumnya..

As Cat Stevens:

As Yusuf Islam : pd thn 2005, he released the first single, and the first song he has recorded with music, in over twenty years. The single was called 'Indian Ocean' ttg Tsunami yg melanda Indian Oceanpd 26Dis 04 dlu..
kmdn dia telah ke Banda Acheh utk membantu mangsa 2 tsunami especially anak2 yatim..


Yusuf Islam insan terbilang.. memang boleh dibilang dgn jari je pendakwah2 yang konsisiten sepanjang masa berdakwah. Yusuf istiqamah di atas jalan dakwah hinggakan dia menjadi public figure. dia lebih dikenali berbanding imam2 & scholars yg kebanyakkannya bermusim dakwahnya..


Yusuf kata dalam satu talk "We need inspired leadership to guide us back to elevated path of wisdom ...". pendekatan Yusuf ialah dgn tak mau campur tangan politik..dia juga tak mau beri kuliah2.. yang dia nak singing. sebab katanya orang lain boleh mempertikaikan kata2 seseorng dlm politik & kuliah tp x de plak org akn mempertikaikan wordings in a song..
Bagi dia, suka hati la dia nak nyanyi apa. dia puas dapat sampaikan apa je yg dia suka.. Yusuf menganggap dia telah diberi peluang utk membuat million pound & become famous person on earth.. memang pun.. Tapi dia faham akhirnya bahawa yg paling bermakna ialah apabila dia fully taat pada agama dan sampaikan sesuatu melalui kacamata Islam. Dia nak sampaikan keindahan Islam.. keindahan yg ramai org misunderstood..

kini, dia telah kembali bersama gitarnya.. katanya anak dia yg bawa balik rumah gitar tu. dan dia pun try & terkejut yg dia still ingat chorus walaupun dah lama sgt2 x main gitar.
kembali beraksi dgn gitarnya, percussion, a keyboard player, and two vocalists, Yusuf
played several songs from his new album, including the single 'Heaven/Where True Love Goes,' the catchy 'Midday,' and his version of 'Don't Let Me Be Misunderstood'. yg terkini.. pd bulan Oct 2008,Yusuf is guest of honour at the Global peace & Unityevent’s Education Awards, held at ExCel London. He sings a short, impromptu a cappella rendition of Peace Train at the request of the host.. dan pd 4 Nov lepas, the classic Cat Stevens albums Tea for the Tillerman and Teaser and the Firecat are reissued as newly re-mastered deluxe editions.ini termasuklah previously unreleased demos and historical live performances chosen by Yusuf himself.. Each package also features a booklet of original artwork, and new liner notes by producer Paul Samwell-Smith, long time guitarist Alun Davies, and Yusuf. tak kenal maka tak cinta.. hm.. sebelum tau ttg kisah hidup dia ni, tak de la hayati sgt lagu dia.. sekarang rasa mcm setiap lagu tu bermakna.. ada maksud tersirat.. sebuah lagu yg melambangkan sebuah kehidupan, yg mencari erti sebenar hidup (soklan demi soklan dlm lagu2 sblm dia masuk Islam) cthnya 'moonshadows' & 'on the road to find out' ..dan paling best.. ada pulak sambungan kepada persoalan2 tu (lps dia masuk Islam).. cthnya 'God is the light' & 'i look i see'.. secara peribadi, yusuf islam membuka mata lillah bahawa utk sampaikn dakwah ni kita kene ada strategi yg praktikal.. yg kita boleh apply & yg golongan sasaran kita boleh terima. Apa guna berdakwah kalau org yg nak didakwahkan tu x faham.. ish3.. 1 lg, semua kerja mesti dedicate for Allah.. only for him.. :'-)

Artist: Cat Stevens
Album: An Other Cup
Title: In The End

You can't bargain with the truth
'Cause whether you're right or you're wrong
We're gonna know what you've done
We're going to see where you belong - in the end

You can't bargain with the truth
Whether you are black or you're white
We're going to know who's right
We're going to see you in the light - in the end

O and every little thing you do
You'd better know it's coming back to you

You can't bargain with the truth
'Cause one day you're gonna die
And good's going high,
And evil's going down - in the end

You can't bargain with the truth
Whether you're old or young
We're going to see what you've done
There'll be nowhere else to run - in the end

You can't bargain with the truth
'Cause whether you're rich or you're poor
You're going to meet at the same door;
You're going to know the real score - in the end

And if you want to help your fellow man
You better start with what is in your hand

You can't bargain with the truth
'Cause whether you're right or you're wrong
We're going to know what you've done
We're going to see where you belong - in the end

You can't bargain with the truth;
'Cause if the world you chose
No further than your nose
Will be where the doors will close- in the end
You can't bargain with the truth
'Cause for those who were deceived
There'll be no reprieve
There'll be no time to believe - in the end

O and every little thing you do
You better know it's coming back to you

You can't bargain with the truth
'Cause one day you're gonna die
And good's going high,
And evil's going down - in the end

Tiada ulasan:

Catat Komen

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....