Khamis, 26 Mac 2009

i'm alone and sad.... jeles dgn org len... :'-(


lillah dapat sms dari seorang pembaca blog.. rasanya perlu untuk lillah share dgn pembaca2 lain sms kami.. moga2 bermanfaat dunia akhirat utk kita semua.. insya'Allah..

pagi tu ada photo session dengan coursemet.. sepanjang perjalanan ke dataran bintang, sms masuk tak berhenti2.. dah mcm rutin setiap pagi.. selalunya lillah balas msg2 yg sgt 2 penting je.. yg lain tu lewat malam baru reply.. antara sms yg masuk tu dari cik D.. salah seorang pembaca blog ni..

sms D : Assalammualaikum. Lillah, D ni.. lillah, susah btl nk dpt kwn yg sekapala dgn kta kan?
(masa ni sy pandang besfren sy yg sdg duduk di sebelah dan menunjukkan sms tu... susah ke cik na? cik na mengangguk..)

sms lillah: Wa'alaikumussalam.. Ye.. Mmg susah..

sms D : Lillah.. D jeles ngn lillah.. byk bsfrnd kat sna.. lillah kuat, sntiasa rasa bahagia.. D xda bstfrend kat tmpt D blajar skrg.. mudah btl terasa hati ngan kwn2

(masa ni tgh teman cik na beli sarapan.. cik na nak makan karipap..terfikir masa tu.. lillah kuat? tengah demam selsema ni.. )

sms lillah : D ramah x dgn org len? suka tolong org sblm dia minta tlg? mudah memahami org lain x? mudah beralah & bekorban utk org lain x? adakah D seorg yg emosional, sgt sensitif, baran, manja? cuba muhasabah diri...


sms D: Mcmmana kita nak jd smua tu Lillah?
(pagi yg sejuk.. kepala terasa pening2.. hum.. xda idea.. teringat pada kata2 seorang adik, Qayyum semasa meeting 2 hari lepas.. Setiap kali meeting kami akan share kata2 hikmat, words of wisdom.. lillah suka kata2 Qayyum)

sms lillah: Allah x akan mengubah nasib kita slagi kita x beusaha mengubah diri kita.. kejayaan semanis madu memerlukan pengorbanan sepahit hempedu... :)

sms D : kalau kta nak ubah diri, nk jd ramah ngan org, nk tlg org, suma 2 perlu belajr ka? plu baca bku cra nk communicate ngan org?
(lillah sendiri pun baca mcm2 buku utk self improvement.. pernah juga baca buku ttg teknik2 handle people in love and business.. kita kene sentiasa memperbaiki diri kita kpd yg lebih baik.. sebab lillah mahu memberi yg terbaik pd semua org yg lillah deal..)

sms lillah: Smua org perlu belajar utk tau sesuatu.. Sgt sikit yg mmg dh tau tanpa belajar..

sms D :kalau kta wat silap, kta trkasar ckp cthnya, kta plu minta maaf..? plu ungkapkan kemaafan bg stiap ksalahan?
(hum.. masa ni sdg transfer notes dari laptop cikna ke pandrive lillah.. tanya pendapat cik na ttg soalan D.. cik na kata kalau dia, dia prefer minta maaf walau apapun yg blaku)

sms lillah: minta maaf sgt2 ptg.. tu tanda kta sedar kta salah.. dan dpt la skit sejukkan hati dia.. tpulang pd dia nk maafkan atau tak..

sms D:kalau org yg jenis biasa ja sakitkan hati org, jd bila kita dah wat silap kat dia, plu juga ka? kalau tiap hari kita wat silap, kdg2 kta terbuat, baru kita sedarkan, tiap2 hari la kne minta maaf juga? Lillah.. bukankah susah tu?

(masa ni lillah dah balik bilik.. ada kawn datang bermalam di bilik semalam.. kesian dia sebab awal2 pagi lillah dah pergi kelas terpaksa tinggalkan dia.. tp dah sediakan breakfast utk dia sblm pergi pagi tadi..)

sms lillah : org yg berakal x mengulangi kesilapan.. Dia berusaha mjd lebih baik pd stiap hari...kita x mampu ubah diri org lain.. tp diri kita boleh berubah utk mengubah org lain...

sms D : insya'Allah.. terima kasih Lillah.. Lillah tinggalkan sdkt tzkirah utk D..


sms lillah : Alhamdulillah :)

“Adalah seorang mu’min itu
dengan
mu’min yang lainnya
ibarat sebuah bangunan,
satu bahagian
menguatkan
bahagian yang lainnya.”
(Hadis Muttafaqun ‘alayh daripada Abu Musa al-Asy’ari, al-Lu’lu’ wal Marjan, 1670)


2 ulasan:

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....