Sabtu, 24 Januari 2009

hikmah: yg susah terselit kemanisan


sekrg tiap2 hari dpt msg dari adik XX .. adik XX ni sgt2 special.. sy btmu dgn dia semasa prog kem anak soleh di skolah tunas bakti dulu.. skolah tu bukan sebarangan skolah, adik2 di situ di train mcm askar.. nk kata pusat juvana.. em, lebih kurangla..

dlm byk2 adik tu.. yg ni paling susah nk jaga.. asik2 hilang je.. stiap kali hilang, seorg lagi adik BBB akan jadi tukang mencari adik XXX..
yg BBB ni pun satu hal, diam tak bersuara..
dan masa last day tu BBB kene kurung dlm bilik khas.. before meninggalkan skola tu, kawan bgtau yg that little brother nak jupe lillah.. so pergila jupe dia.. huh!! masa ternampak dia hati ni sayu sgt2.. deorang dok dlm bilik berpagar mcm penjara, pakai sluar je.. ada katil je dlm tu.. dgn rak2 kosong tanpa pintu.. ya Allah.. keadaan mcm... em, x yah sebutlah..

lillah nak menangis sgt2 masa tu (tp dlm hati je menangis).. ya Allah, adikku sayang.. masa tgh bekerja kene la control emosi.. so cuba sedaya upaya menahan gelora jiwa.. dan masa tu XXX muncul.. dia senyum2 je.. spt biasa lillah x kan lepaskan pluang ni.. x tau bila lagi dpt jupe dia.. si XXX ni dah 5 tahun dok sni.. seluruh hidup dihabiskan di sini.. dan skrg dah 17thn.. lps spm dia akan kuar dari situ.. sukar rasanya memulakan hidup baru di dunia luar..

fakta sejarah menunjukkan ramai adik2 yg dah insaf kembali terjebak kpd tabiat x elok lantaran kehilangan pagar besi yg melindungi mereka selama ini..

hm... ya Allah...

skrg ni 2009.. adik XXX dah dibebaskan.. hari2 dia sms lillah.. ayat yg sama setiap hari.. tanya khabar. tanya dah makan ke lum..

:'-(

bila ditanya ttg khabar dia.. dia mcm x welcome utk bercerita.. dia lebih suka dgr kakak dia ni membebel, memberi nasihat, potpet.. etc.. seakan selama ni tak da sapa pduli pada dia..

siapa yg mem'follow up' siapa??

sy yg patut follow up dia supaya terus kuat semangat utk berdepan dgn masyarakat yg pesimis

atau

dia yg sdg mem follow up saya supaya jgn berhenti memikirkan dan mencurahkan kasih sayang kpd adik2 yg terpinggir?

adik2 yg masuk skolah tunas bakti ni jauh lebih bertuah dari students skolah saya.. dlu di skolah saya tak ada sape2 peduli tentang kebajikan kami sedangkan skolah kami berdepan dgn krisis sosial yg kritikal.. kongsi gelap etc..
(hm.. lillah ni kategori nakal sebenarnye.. dah tu produk skolah nakal.. cuma sbb takut pd Allah, ke'brutal'an tu terkunci dalam diri.. huhu)

bersyukur di hati ini krn dikurniakan teman2 seperjuangan, sahabat2 dan wadah2 yg banyak memberi didikan, bimbingan, nasihat & peluang kpd lillah utk belajar dan terus belajar.. banyak yg lillah ketinggalan dari kawan2 lain terutama dalam bidang agama.. majoriti shbat2 dari background agama yg mantap2 sedangkan lillah cuma dari sekelompok masyarakat yg bermasalah.. sebelum ni cuma belajar teknik2 survival je.. rasa mcm kecik je dibandingkan dgn kwn2 lain ~_~

harap sgt2 sem dpn lillah diizinkan Allah utk sambung part time dalam bidang agama.. nak blajar betul2, attend class dan take exam.. mungkin inilah hikmahnya kene extent 1 sem.. sem depan kne extent sebab ada 1 paper minor yg clash time table sem ni, so tinggal 4 unit je lagi.. kiranya next sem in 1 week cuma 2 hours je kelas..
masa mula2 dapat tau kene extent, ya Allah.. rasa mcm nak terduduk je.. pointer ok, dan takde subjek yg boleh di ulang.. sedangkan kalau extent ni, duittt kene pikir2.. nak sambung master pun x leh.. kawan2 dan lecturer pun ramai yg tak puas hati sbb hal ni berlaku pd lillah.. bagi mereka ni satu kerugian.. mungkin pandngn mata dunia, lillah rugi.. tapi lillah ambil subjek minor tu sebab permintaan abah.. dan kalau ini dapat membuatkan dia redha dgn anak dia ni, anak dia ni akan go on.. timbalan dekan pusat pengajian minor pernah berkata "kenapa u ikut ckp abah u? dia tak faham ke yg u akan menyusahkan ?"
hm.. yg susah tak semestinya pahit yg mudah tak semestinya manis..

my focus ialah redha mak abah.. tu je, ttg study ni cuma
'what i want to have in my life'
tapi menjadi anak yg taat adalah 'what i want to be'..
tapi bila fikir balik, mungkin ini adalah salah satu peluang keemasan yg Allah bg pd lillah utk lillah buat sesuatu utk cover semula apa yg pernah lillah missed dan memang lillah sgt2 nak, tapi tak berkesempatan... sblm ni hidup lillah sgt2 padat.. kali ni memang ada ruang yg memang kosong.. 1 thn plak tu.. keje? maybe part time.. tp plg ptg ialah.. nak attend kelas agama.. nak belajar agama.. :') izinkanlah ya Allah...

..::@~
Ya Allah..
aku memohon pertolonganMu, jadikanlah aku hambaMu yg solehah..
Ya Allah..
aku memohon pertolonganMu, jadikanlah aku hambaMu yg taat..
taat pada perintahMu..
taat pada menjauhi laranganMu..
taat pada RasulMu..
Taat pada mak abah tercinta..
Ya Allah..
aku memohon, jadikanlah aku hambaMu yg bijaksana..
yg dibekali oleh Mu ilmu yg menjadikan teguhnya pendirianku
dalam bertaqwa mengabdikan diri padaMu dengan penuh rasa syukur atas segala nikmat-nikmatMu..

Tiada ulasan:

Catat Komen

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....