Rabu, 5 Ogos 2009

kerana ku sayang padamu....


wajah nini motmot berubah... wajah fairuz bliza juga... mereka baru je dapat phone call dari wan.. wan ada bagitau berita sedih..
"lillah.. orang tau semangat lillah kuat... tapi ni bukan main-main.."pujuk fairuz..

"ee.. degil la cikmot ni.."nini mengomel..

lillah tersenyum menyakat..
"eh apa pegang-pegang ni... tepi-tepi, nak pergi amik air nak lap badan dia.."lillah menolak nini dan fairuz ke tepi.

***

"lillah.. dia ni kene kuarantin.. dia ni suspek H1N1.. lillah...."pujuk fairuz..

"fairuz pergi kelas.. lillah takde kelas.. pergi cepat..biar lillah jaga dia.."selamba lillah membalas.. wajah fairuz stress.. maap fairuz...


"takmo pegi kelas!"tiba-tiba fairuz menjadi serius.. puas dia cakap baik-baik tapi lillah taknak dengar..


"pergi kelas!!! lillah tak suka orang ponteng kelas! pergi la.....!!!"balas lillah.


*pergaduhan kecil tercetus~ tak ganas pun.. pergaduhan yang diselangi gelak ketawa dan usikan manja je..*

kawan kami yang sakit tu semakin panas badannya.. puas lillah mengelap badannya dengan kain basah.. kain tu pulak jadi panas.. dua kali dia muntah.. badan pun dah lembik tak bermaya..
fairuz belikan lillah topeng 'mask' untuk keselamatan lillah.. makasih ya fairuz.. sekarang rasa macam dalam lab pulak..

bila kawan yang sakit tu bergerak sedikit lillah mesti akan terus menerpa kepada kawan yang sakit tu dan meletakkan tangan ke leher dan pipinya.. huh, check suhu... kemudian lap dengan kain basah... (lillah asyik lupa je nak pakai topeng tu..)

kemudian fairuz akan memakaikan topeng ke muka lillah... fairuz pandai urut.. bila asma resah gelisah nak muntah.. fairuz akan urut asma.. asma akan lega sikit... kemudian tidur semula...

~~ kasih sayang ~~~


sesekali air mata asma keluar ke pipi..
lillah akan lap dengan jari...
"Asma kuat...."bisik lillah..

malam tadi badan dia panas sangat-sangat..
"bila nak baik ni?"suara Asma perlahan.. air mata mengalir ke telinga..
lillah mengesat air mata dia lagi.. kemudian mengelap badan dia dengan kain basah..
"sabar ya Asma.. masa sakit ni Allah ampunkan dosa-dosa.. masa sakit ni malaikat datang menziarahi.. masa sakit ni doa termakbul... sabar ya Asma..."pujuk lillah..
Asma kemudian terlena..

Pagi tadi Asma dah ke pusat kesihatan ditemani wan.. disebabkan pusat kesihatan penuh, doktor suruh Asma dikuarantin di bilik hostel.. esok lillah, wan, fairuz dan nini nak bawa asma ke hospital besar... tapi esok wan dan fairuz ada kelas.. so biar lillah dan nini ke hospital...

zaidi pun dah tak berapa sihat.. zaidi = mantan PPMUSM 08/09

hm...

sambil jaga asma sambil buat kerja.. ada hikmahnya lillah ter'sangkut' di USM sedangkan lillah sepatutnya berada di selangor sekarang... Alhamdulillah... Allah lebih tahu di mana lillah diperlukan, di situlah lillah akn ditempatkan..

esok nak ke hospital... semoga Asma sembuh.. semoga zaidi sembuh.. semoga sahabat-sahabatku sembuh... ydp dan nydp dah plan nak buat solat hajat untuk sahabat-sahabat kita ni... kita sama-sama berdoa untuk mereka..

rasa terharu dengan wan.. sebab sangat concern dengan sahabat2..
rasa terharu dengan ucapan semangat dan doa yang sahabat-sahabat lain kirimkan melalui sms..
:'-)

terasa bertambah sayang pada sahabat-sahabat... moga ukhwah yang kita jalinkan ini tak luntur dek ujian dan tarbiah Allah.. moga ukhwah ini akan menjadi seerat simpulan yang takkan terlerai... kita mengharung badai atas nama kasih insan bersaudara.. semoga cinta kita dalam redha Ilahi...

5 ulasan:

  1. Lillah seorg kawan yg baik. Setia menemani shabatnya. Walaupun sakit teruk pun.. rela berkorban.

    Nini pula sorg yang sgt2 concern. Muka pucat berbeno semalam.. Bgus2..

    sorg x kisah..sorg ambil kisah..Org pla..kena ambil kisah dua2 skali..
    hehe..So, everthing okay.. Alhamdulillah.. Hari ini asma di sahkan ok.. ALhamdulilah sgt2..

    buat wan pula.. sgt2 concern jgak. terharu2.. Call org bgtau everthing.. rsaukan org. Terima kasih.

    Lilah lupa state nama saiful la.. Dia shopping mcm2 semalam hehe. Langkah kanan betul minta helmet kena beli brg..xperlah..Sumbang pahala skali.

    Buat my romate.. asma. Asma kena kuat k.. Kami smua ada di sni jga asma mcm adik2 beradik sndiri. walapun bukan darah dging pun, walaupun jauh bebatu rumahnya..
    H1N1 ni hnya stu rahmat sbnarnya..

    lillah jdi nurse terlatih semalam.. =) Practice2.. hehe..

    ALhamdulillah ya ALLAH..

    BalasPadam
  2. a'ah la.. lupa state nama saiful..
    hehe..
    lillah minta tlg saiful beli macam2 malam smalam.. air soya la, asam jawa la, besen la..hm..
    makasih ya my ex-ydp..

    pagi td pergi hospital, wan ikut skali.. Alhamdulillah, lps ujian disahkn asma bebas H1N1.. alhamdulillah...

    mak ada call masa otw balik dari hospital..mak bgtau IPT adik lillah dah tutup.. skola adik lillah yg SBP pun dah tutup..

    -ngantooknye... -_=

    BalasPadam
  3. asma here>>>> hehehhe

    kepada lillah...lillah sahabat yang baik..menjaga asma tanpa jemu tanpa mghiraukan kesihatan diri sendiri.. sanggup ulang alik dari cg ke restu.. lillah,asma sayang lillah...
    xlupa buat fairuz yang tersayang.. sentiasa ceriakan hari2 asma.. buat nini yang nampak letih, asma sayang nini jugak tau..buat wan..mekaseh krn menjadi sahabat yg amat mgambil berat...mekasih sume...asma sayang kalian sume...

    BalasPadam
  4. ye asma... ye...

    alhamdulillah asma da sihat...

    :-D

    BalasPadam

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....