Sabtu, 11 April 2009

nikmat Mu yang tak ternilai...


kali pertama saya ke kelas perbandingan agama, mak risau sangat.. dia risau saya murtad.. hehe..
tapi niat saya pergi tu sebab nak dekat dengan Allah.. so saya pergi jugala...

puas terangkan pada mak tentang kelas tu.. tapi mak still ragu-ragu.. then after beberapa kelas saya balik rumah dan terangkan pada adik-adik saya tentang JUDAISM.. sebab masa tu baru belajar tentang tu je.. belum masuk chapter christianity.. mak dah tak menghalang tapi dia tak berminat.. mak masih tekankan yang saya perlu ke kelas tajwid.. bila mak dapat tahu tentang setiap student akan dapat satu bible, mak berkeras menghalang saya memliki bible.. puas pujuk tapi dia still berkeras.. dia takut sebenarnya... mak....... :'-(

takdir Allah.. semester ni saya selalu tak dapat pergi class perbandingan agama sebab clash dengan meeting yang lebih memerlukan saya untuk hadir.. maklumlah masa tu sedang pegang jawatan MT (nydp2).
kalau saya tak pergi kelas, saya seorang je rugi sebab tak dapat ilmu..
tapi kalau saya tak pergi meeting, huru hara anak buah saya sebab saya sepatutnya bimbing dan didik mereka.. lagi ramai yang akan rugi kalau saya tak perg meeting... bukan setakat rugi, tapi saya dikira berlaku zalim sebab mengabaikan amanah saya...
so saya terpaksa utamakan yang lebih awla.. iaitu meeting PPMUSM...

maka.. tak dapatlah saya memiliki bible tu.. setakat tumpang kawan ajelah..

mak pulak rasa lega sebab saya dijauhkan dari bible... mak.... :'-(

pada suatu hari bro kamaruddin tanya : "kenapa selalu tak datang? merajuk ke??"
merajuk??? ish3.. tak sangka dia sedar juga saya tak hadir kelas dia ye.. hehe.. sebab saya selalu berjaya menyelamatkan diri dari disoal ketika dalam kelas.. hehe.. :p

"sayanglah macam ni.. u ada potensi.."sambung bro kamaruddin. saya tersentak.. huh??
rasa terharu dengan kata-kata dia.. teringat hadiah yang dia bagi saya masa fasa 1 dulu.. masa tu saya dapat best assignment dalam kelas, so dia bagi hadiah cd sheikh ahmat deedat..

balik tu saya tak boleh tidur.. asyik menangis je.. rasa bersalah sangat sebab tanpa sengaja dah buat bro kamarudin kecewa dengan saya... masa tu geram dan marah dengan diri sendiri.. dah la jahil.. bila ada orang nak bimbing disia-siakan pulak...hummmm..

masa tu berazam yang semester depan bila saya dah bersara dari PPMUSM, saya nak fokus pada kelas-kelas agama yang saya join tapi tak komited sebelum ni.. tekad!!!

tekad la kononnya... takdir Allah.. sem depan saya still pegang amanah lagi dalam MT..

dalam erti kata lain, tak kan jauh bezanya malam-malam sem depan dengan malam-malam sem ini.. meeting tetap meeting..
tapi hati dah redha.. keputusan syura perlu dihormati...
moga ini adalah suatu pelaburan demi menghasilkan para daie yang sejati..

Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang... :'-)

tiba-tiba terbaca di sebuah blog tentang program 2 hari tentang perbandingan agama oleh Bro Lim dan Bro Amin..

tapi tarikh tak sesuai----->tempoh exam
harga mahal ------> tengah takda duit sangat2!
takda kawan ------> semua orang tengah pulun nak exam
tempat tak tau------> tak da idea..

dan alasan yang paling melemahkan semangat sendiri ----> mak tak suka saya belajar perbandingan ni.. saya dah buat dia risau.. :'-( cukup2lah buat dia risau...

tapi saya ni bukan mudah berputus asa.. so saya sms pada mak details program.., hm.. no respon.. kecewa! :'-(

dah la... redha lah.. Allah tak izinkan, adalah hikmahnya...

2 hari lagi ialah tarikh program.. suddenly Allah mempermudahkan segala-galanya..

tarikh program-----> awal 5 hari dari tarikh exam saya.. sebab start exam lewat..
harga mahal ------> tiba-tiba dapat Rm_-_-_-_ duit latihan industri..
takda kawan ------> adik saya yg paling tak minat kelas agama & paling banyak berhujah guna akal semata2 bagitau yang dia nak sangat join.. tapi hari pertama tu dia ada fly.. so 2nd day baru bole datang..
tempat tak tau------> mak call "kakak..hehe.. mak dah search map dari google untuk ke masjid tu.. dah siap print dah.. hehe"

dan alasan yang paling menguatkan hati saya ialah sms dari mak : "baliklah.. "
serta merta saya pergi beli tiket..

sampai di KL pukul 4.30am.. mak ambil dan kami ke masjid wilayah.. mandi & solat.. terus ke lokasi program.. mak sebenarnya nak drop saya di sana dan balik rumah.. lagipun mak dah plan nak melawat adik di asrama..

kami datang terlalu awal.. takda orang..dan mak kesian kat saya.. so mak kata after zohor dia akan balik..

tapi bila program start, dia excited.. sangat ceria sepanjang kelas.. waktu orang lain diam, dia jadi student yang aktif.. confuse la... apakah??

dan lepas zohor tu dia tak balik.. sampai lah akhirnya dah habis program baru balik.. sampai je kat rumah.. dipanggilnya 2 orang adik lelaki saya yang tak pergi program.. dia buka buku-buku yang bro amin dan bro lim bagi.. termasuk bible dia... :)

apalagi, dia pun bagi ceramah pada adik2 saya macam yang dia dengar tadi.. hehe..

mak ni comel la.. kakak sayang mak....

mak kata: "sebelum ni mak takut sebab mak tak tau.. bila dah tau dah tak da yang nak ditakutkan... sekarang dah jelas dan terang, lega sangat.."

Alhamdulillah... yes!! dah dapat restu... :p

tapi esok mak tak dapat join sebab kene ziarah adik2 yang di asrama.. tapi insya'Allah adik lillah yang paling tak suka cakap tentang agama akan ikut..

besar harapan hati ini agar insan-insan terhampir terutama ahli keluarga sendiri mengerti betapa diri ini memerlukan kalian dalam perjuangan suci ini...

kepada kawan2 yang lain... truskan lah dakwah dan doa kalian kepada family masing2 & orang sekeliling.. jangan give up bila family kita menolak apa yang kita nak bawa.. jangan jadikan alasan keluarga kita tak perfect so kita tak nak berdakwah pada orang lain... semoga dengan usaha kita menjaga kebajikan keluarga orang lain, kita berharap Allah akan hantar orang lain untuk berdakwah kepada keluarga kita...

amin...

p/s: dah ada bible sendiri.. hehe

13 ulasan:

  1. Salaam lillah,

    Entry2 kat blog lillah lately ni sangat2 best dibaca. Ana mmg suka baca kisah hidup atau pengalaman org, yang mmg boleh kita amik iktibar. Baca theory kdg2 susah nak faham atau tak kesan sgt kat hati..

    Teruskan menulis lillah.. :)

    BalasPadam
  2. sy ingt nk tunjuk muka kt IDT smlm.. sib baik ada hal. klu x, musti jupe cik lillah punye mak.. hehe..

    BalasPadam
  3. nak tgk bible lillah tu..........

    BalasPadam
  4. hummm..igtkan meow dh jmpa cik mot lillah...huhu

    BalasPadam
  5. setuju2 ngn ana..melalui pengalaman seseorg lbih mdah utk kita faham apa yg ptut dijadikan iktibar dan yg perlu dijadikan sempadan (",)

    BalasPadam
  6. to ana..

    moga sgla perkongsian ini mdpt kbaikan dunia akhirat... doakan lillah utk istiqamah dlm islah & dakwah ...

    ;)

    to firdaus meow..

    ala.. mak dah tau dh ada org tu nama 'firdaus' kenalan bro lim & bro shah.. dan dia tu slalu guide lillah..

    :p

    to aisyahumaira...

    bible tu mcm buku citer.. tp ada 18sx.. hehe,, yg ni bro kamaruddin x ajar details.. tp aritu bro amin & bro lim tjukkn details skit..

    menarik kan?

    bro amin ada tulis buku ttg asas kristian.. hum.. tp aritu beli 1 je.. nyesal la.. patut bli lebih..
    arini bro amin x dtg.. x dpt nk bli.. nnti la contct dia tempah utk motmot skali.. hehe

    nk x????


    :)

    BalasPadam
  7. lillah ajar org dari A - Z leh ?? hehe
    insyaALLAH sem dpan nk join. JOm! nini!!

    BalasPadam
  8. to fairuz...

    A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M,N,O,P,Q,R,S,T,U,V,W,X,Y,Z.....

    hehehe..

    main2 je.. insya'Allah bole..

    :p

    BalasPadam
  9. lillah...nakkkkkkk

    ok fairuz,next sem kta join.ok cikmot.jgn bz2 sgt tau next sem..

    :p

    BalasPadam
  10. x janji utk x bz..

    :p

    tp akn diusahakan stkat yg bole...
    insya'Allah

    BalasPadam
  11. wau (org blh imagine cm mn situasi 2..huhu)..alhamdulilah..org tumpang gembira gak..huhu..

    nanti blh la semua org ajar org ek =)..

    BalasPadam
  12. hehe..
    bole buka kelas pasni..

    hehe..

    khas utk cik romlah comot..

    tenaga pengajar wamai.. tp suma diri sndri pun blum gi kelas..

    cmana tu?

    xpe2..plan jangka masa panjang....

    :p

    BalasPadam
  13. yeay...

    best2..plan jgka pnjg..huhu..k..org da tempah ckgu2nya..huhu..so..ckgu2 semua kena la sedia..student da excited nk p class da nie..

    BalasPadam

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....