Sabtu, 3 Mac 2012

Aku Yakin Engkau Mengetahui


Di dalam dompet cuma ada kira-kira RM420. RM350 untuk bayar sewa rumah. Jadi berbaki RM 70. RM50 untuk berkongsi beli barang dapur dengan sahabat-sahabat minggu ini. Saya jarang memasak jadi saya berkongsi beli barang dapur dengan Romlah, Zura dan Tikah. Mereka bertiga tinggal serumah. Apabila Zura datang mengajar di rumah saya, beliau akan membawa sekali makanan untuk saya;) Alhamdulillah....

Baki RM 20. Saya beli roti, biskut dan tuna.

Saya menemani Romlah ke kedai buku Popular. Hajat di hati hendak membeli buku untuk staf tetapi hati ini berbolak balik. Serba salah. Mana satu perlu di dahulukan. Bayar sewa atau beli buku? Akhirnya saya keluar dari kedai buku dengan tangan kosong.

Sepanjang jalan saya tidak banyak bercakap. Di dalam hati bermonolog dengan Allah. Merayu. Merintih. Meluah. Tidak tahu bagaimana mahu berkata-kata. Buntu. Doa dan berdoa.

''Ya Allah... aku tahu aku ini bukanlah hamba-Mu yang baik. Banyak buat dosa. Lalai. Aku akui dosa-dosaku. Namun aku sangat memerlukankan bantuan-Mu. Dan hanya Engkau satu-satunya yang boleh membantu aku. Tolonggggggglah Ya Allah....''

Sebelum melangkah keluar dari AEON, Romlah mengajak singgah ke kedai roti membeli makanan tengah hari kerana kami tidak sempat balik memasak.

Err... ada lagi duit baki ke? Saya mengambil beberapa ketul kuih dan.. jumlahnya RM3.60. Saya menguis-nguis dompet mencari duit syiling. Ha... cuma ada RM3.50. Romlah memberi 10 sen untuk mencukupkan harga roti saya.

:) Alhamdulillah...

Petang itu Romlah datang ke rumah saya untuk membantu mengira akaun kelas tuisyen saya. Beliau berjalan kaki ke mari. Kami membuka semula buku-buku resit tahun lepas dan mengira satu persatu pendapatan dan perbelanjaan. Sambil itu di meja yang sama, tiga orang anak murid saya sedang mengambil ujian kerana tidak hadir pada hari ujian yang sepatutnnya. Di dalam bilik pula, kelas tuisyen percuma sedang berlansung bersama Zura. Sesekali Zura keluar menjengah saya dan Romlah. Kami bergurau dan ketawa sekadar hendak mengurangkan tegangan suasana. Zura dan Romlah tahu saya berada dalam keadaan sangat tertekan. Kepala saya pening dan rasa loya.

"Habislah kurus Kak Lillah.."usik Zura. Kami ketawa.
"Bagus juga tu.. Tapi rasanya sebaliknya.."sambut saya sambil ketawa.


Romlah menarik nafas panjang.

"Pelik.. " kata Romlah.
"Perbelanjaan lebih banyak daripada pendapatan,"kata Romlah.

Ya...
Saya tahu ke mana perginya duit itu. Saya menaja ramai pelajar yang belajar di sini. Ada sangat banyak sebab mengapa saya mahu menaja mereka. Salah satu faktornya ialah kerana saya yakin saya mahu membantu mereka kerana Allah jadi saya yakin pasti ada rezeki untuk saya membantu mereka. Mereka adalah anak-anak luar biasa kerana datang daripada pelbagai latar belakang yang luar biasa. Ada anak-anak yang menjadi pengganti ibu kerana menjaga keluarganya yang miskin dan ibunya yang sakit. Ada anak-anak yang menjaga adik beradik yang cacat sehingga tiada masa untuk diri sendiri. Ada anak-anak yang sangat baik dan suka membantu orang lain sehingga diri sendiri dianiaya. Ada beribu alasan yang boleh saya berikan.....

Namun...

Sebab yang satu hanyalah kerana Dia... Kerana Engkau Ya Allah....

Semakin lama bilangan mereka semakin bertambah. Hubungan kami bertambah erat. Saya sangat menyayangi mereka. Jika kerana sayangkan kucing pun, saya sanggup bersusah-susah menjaga kucing yang sakit, ini lagi anak-anak manusia.

Pada bulan Disember yang lepas, akaun saya bergegar kerana saya masuk ke hospital dan kelas saya agak tunggang langgang. Pada bulan January, alhamdulillah akaun saya stabil dan kelas berjalan lancar.
Namun pada bulan February ini, akaun saya bukan sahaja bergegar malah gempa bumi. Mengapa ini berlaku? Kerana.....

Jika ingin dikatakan kerana masalah kesihatan menyebabkan perkara ini berlaku, rasanya tidak benar.
Kesihatan saya setakat ini Alhamdulillah tidak menggugat pekerjaan saya.

Saya telah menambah banyak kelas dengan tujuan untuk membantu ramai orang. Kesannya terdapat kelas yang berjalan sedangkan tidak mampu membayar gaji staf-staf saya. Jadi untuk membetulkan keadaan, saya perlu menutup beberapa kelas. Kelas manakah yang perlu ditutup?
Apabila kelas ditutup, bukan sahaja pelajar yang sedia ada akan bersedih, malah staf yang mengendalikan kelas itu turut akan bersedih.

Saya tidak suka membuat orang lain sedih jadi....?

Keadaan begitu menghimpit.

"Zura, maklumkan kepada anak-anak murid supaya mereka membayar separuh harga tuisyen, jika tidak kita terpaksa menangguhkan kelas... sehingga ekonomi stabil."kata saya dalam nada yang lemah. Saya tidak mampu memandang ke wajah staf saya.

"Kenapa Zura yang kena cakap? Zura tak sampai hati.."kata Zura sambil senyum serba salah.

"Sebab... "saya mencari sebab yang saya sendiri tidak tahu.

"Sebab akak terlalu sayang pada mereka dan akak takut terpengaruh dengan emosi akak,"jawab saya.

Akhirnya selepas kelas tamat, Zura masih tidak memaklumkan kepada pelajar-pelajar tersebut kerana beliau tidak sampai hati.

Malam itu keluarga saya ada majlis meraikan hari lahir adik saya di Sushi King. Saya keletihan kerana sepanjang hari sangat sibuk. Pagi tadi sudah membeli belah di AEON. Petang mengajar dan mengira akaun. Malam pula ke AEON untuk meraikan adik-adik saya. Semasa menunggu kedatangan abah bersama dua orang adik saya , seorang adik lelaki saya (birthday boy) bertanya
"Kakak ada nak beli buku students?"

Saya pelik "Kenapa?"
Ali menjawab "Aku ada baucer buku. Ada lagi RM 50. Nak?"

Berseri-seri muka saya. Alhamdulillah... Akhirnya malam itu saya dapat membeli buku untuk staf saya. Siapa sangka saya akan masuk kedai buku itu dua kali dalam hari yang sama?

:')

Pagi keesokkannya ada mesyuarat bersama-sama staf saya. Saya memaklumkan mengenai kelas-kelas percuma. Akhirnya kata sepakat dicapai, mereka bersedia mengajar secara percuma untuk kelas-kelas percuma tersebut.

Syukur Alhamdulillah... Inilah yang saya mahukan. Saya tidak mahu memaksa, saya mahu biar mereka sendiri yang menawarkan diri untuk mengajar kelas-kelas tersebut. Saya malu meminta sedekah, malu meminta diskaun.. lebih malu mahu meminta khidmat orang lain secara percuma. Inshaallah rezeki tutor-tutor ini akan bertambah berkat kerana sedekah ini.

Syukur Alhamdulillah dada sangat lapang... Sungguh Maha Kaya Allah.... Maha Berkuasa... Maha Mengetahui.....

Romlah mengingatkan saya "Bukankah Lillah pernah melalui ujian yang lebih hebat daripada ini, jadi..."
Saya menyambungnya "Jadi... Inshaallah keadaan akan semakin baik," Senyum. Senyum. Senyum.

This is the things that I do for You.


I  L.O.V.E You Allah........

   
p/s: lirik lagu atas ni best.. terjumpa lagu ni semasa cari bahan training tutor... :)

Tiada ulasan:

Catat Komen

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....