Rabu, 8 Februari 2012

Mari kita berdoa :)Serbasalah. Mahu menolak rasa rugi. Mahu terima rasa tidak mampu. Emak mengajak ke Indonesia selama tiga hari dalam bulan Februari ini. Sebenarnya awal-awal lagi saya memang sudah bersetuju untuk ke sana tetapi itu sebelum saya masuk hospital, tahun lepas. Sekarang... cuma 50% sahaja rasa mahu ke sana. Kalau diikutkan hati saya ini memang kaki jalan, suka sahaja ke sana ke mari. Saya sudah tiga kali ke Indonesia.. Ini masuk kali ke empatlah nampaknya, Inshaallah.

Dalam tempoh 4 hari selepas balik dari Indonesia, abah mengajak ke Tanah Suci untuk mengerjakan umrah. Hampir 2 minggu akan berada di sana bermaksud kelas-kelas tuisyen saya terpaksalah diubah suai jadualnya.

Inilah yang sedikit mencungapkan saya. Syukur Alhamdulillah Sabtu, Ahad, Isnin dan Selasa semalam cuti... Dapatlah buat kelas-kelas ganti.. Tapi masih ramai pelajar yang belum menggantikan kelasnya...

Kasihan pelajar-pelajar, terpaksa datang tuisyen beberapa hari berturut-turut. Saya pula mengajar dari pagi sehinggalah malam.

Hari Isnin hari jadi abah. Emak sudah menempah afternoon tea di  Hotel Concorde Shah Alam. Mak tiri saya berbisik "Nanti kakak doalah dua perkara... Satu supaya sembuh, dua supaya cepat dapat jodoh."

:p

Jadi sebaik habis kelas 12.30 tengah hari, saya terus berkejar ke Shah Alam. Lepas makan, berkejar balik ke kelas sebab ada kelas 4.30 petang. Dalam perjalanan balik singgah bersolat di R&R, hujan lebat jadi basah kuyup.

Tamat sahaja kelas memang sangat-sangat tidak larat. Nak menjawab sms pun tak larat. Disebabkan kesemua bilik digunakan sebagai kelas termasuklah bilik tidur saya sendiri, maka laptop pun tersisihlah ke bawah bantal (tak online).

Setiap kali lepas maghrib, sementara menunggu pelajar datang, sahabat baik saya Romlah akan berjalan kaki ke rumah saya/kelas tuisyen untuk memberi kucing makan ubat. Saya tidak pandai memberi kucing makan ubat. Hati sedih hendak meninggalkan kucing-kucing selama tiga minggu.... Alhamdulillah., ada Zura dan Romlah.. tidak lah risau sangat...

Sampai ke hari ini, hati saya masih belum bulat untuk berumrah atau ke Indon. Masih terfikir-fikir tidak mahu pergi. Murid saya kata "Takpe cikgu.. Cikgu pergilah, nanti-nanti kita ganti kelas. Baru awal tahun.."

Ibu bapa pelajar dan pelajar-pelajar lansung tiada yang merungut.. Cuma sayalah yang rasa bersalah sebab bulan November, Disember yang lepas pun kelas terganggu kerana saya masuk hospital dan cuti rehat panjang. Kasihan pelajar-pelajar saya.... Tentulah tidak sama saya sendiri mengajar dan cikgu ganti mengajar.

Malam ini seorang pelajar lelaki datang ke kelas memberi helaian kertas berlipat. Pelajar ini murid kelas corot . Kata ibunya sebaik mengetahui dirinya didaftarkan, dia memarahi ibunya dan menganggap ibunya menzaliminya. Ibunya sangat sedih dan risau melihat semua subjeknya GAGAL. Sebulan pertama amat mencabar untuk tutuor membantu dirinya kerana dia tidak fokus di dalam kelas, tidak membuat kerja yang diberikan dan tidak mahu berkomunikasi. Perangainya yang tidak endah sangat menguji tutor tetapi disebabkan ibunya sangat prihatin, kami sama-sama berusaha menukar strategi hampir setiap minggu semata-mata mahu mencari yang sesuai untuknya. Akhirnya bulan kedua sikapnya berubah hampir 80%. Kini barulah boleh fokus terhadap pelajaran. Walaupun merangkak-rangkak dengan ejaan tunggang langgang, inshaallah dia masih berpeluang dapat A penylisan UPSR tahun ini. Tahun lepas sudah ada seorang yang begini juga dan dapat A penulisan, inshaallah dia pun boleh juga..


Hati ini sejuk melihat senyuman budak lelaki itu. Saya membuka lipatan kertas itu. Di dalamnya tertulis :

Saya tersenyum :). Ini doa yang dia ingin saya bacakan untuknya semasa mengerjakan umrah nanti.. Inshaallah sayang.. Inshaallah.... Murid-murid lain dan ibu-ibu mereka juga mengirim pelbagai doa.. Ya, inshaallah.. Inshaallah....

Rasa seronok pula mahu ke sana.. Mahu berdoa-doa..

Inshaallah esok semasa bangkit qiam juga boleh berdoa-doa siap-siap. Boleh berdoa hari-hari, tidak perlu tunggu di sana sahaja.. :)

Dalam kepeningan perjuangan mengganti kelas, makngah telefon "Kakak.. Semasa umrah nanti doa supaya sihat dan dapat teman makngah bercuti. Bulan Mac ni jom pergi Turki."

Turki pulak?

Saya : "Kenapa bulan Mac? Kakak baru balik umrah bulan Mac."


Makngah : "Nanti kalau kakak dah kahwin, susah makngah nak ajak berjalan."

Saya ketawa. Hm... Nanti semasa berumrah, saya nak doakan makngah dapat jodoh yang boleh bawa makngah round the world. :) Sebelum ini saya sudah teman makngah berjalan ke India, Korea, Vietnam dan Beijing.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....