Sabtu, 21 Februari 2009

be postiv.. be thankful..


dedikasi buat sahabat2 & adik2 yg dikasihi.. senyum2 sayang semua..
:)
jaga diri baik2.. (zahir dan batin nyer tau...) no matter betapa stress sesuatu keadaan tu... always remember to take it positively... kalau kita sedih2 pun, keadaan tak akan berubah.. so baik kita happy2... senyum di waktu senang tanda hati yg bersyukur.. senyum di waktu susah tanda hati yg redha..

always think positv..
postv thinkers (org yg bfikiran postv) will have extra power..

terimalah dirimu seadanya... terimalah dirimu seadanya... terimalah dirimu seadanya..

tak mengapa jika diri tak sempurna.. tak mengapa jika diri tak cukup comel... tak mengapa jika diri tak cukup ilmu... tak mengapa jika diri tak cukup pengalaman... tak mengapa jika diri tak cukup kemahiran..
Allah menciptakan manusia ini unik.. pengertian 'sempurna' terlalu subjektif.. .
sebab tu kita sesama manusia tak boleh hidup sorang2.. tak boleh individualistik... sebab banyak yg kita kena belajar dari org lain.. banyak yang kita perlukan dari orang lain... walau camana hebatpun kita, kita tetap perlukan org lain... rendahkanlah diri.. jadilah diam2 ubi berisi.. bukan diam2 besi berkarat..

org yg hebat tapi tak dapat dimanfaatkan oleh org lain yg memerlukan ibarat barang perhiasan.. mahukah kita cuma menjadi hiasan?

org yg hebat & dpt memberi manfaat kpd orang yg memerlukan ibarat barang keperluan hidup.. tak de dia, hidup susah.. always in demand..

pd saat susah, barang2 hiasan la yang kita akan abaikan.. sbb kita sure akan utamakan barang keperluan..

apa yang penting sentiasa top up ilmu, upgrade iman & takwa, download sabar & istiqamah...


bersangka baik lah dgn Allah.. Dia adalah spt apa yg kita sangkakan.. kita merancang... Dia pun merancang... Tapi perancangan Dia adalah yg terbaik... Kumpulkan segala keserabutan di dalam sebuah genggaman dan tadahkanlah tangan tu kpd Allah.. jalanan yg panjang bersimpang haluan bagaikan daerah yang tak bersempadan.. kuat.. kuat.. adik2 & sahabat2 kene terus kuat...

1lg akak nak pesan....

walau macam mana tengah sedih atau tengah 'down'.. kita jgn stop motivate others.. bagi semangat & nasihat pd org lain.. keep it up.. teruskan.. sebab Allah dah janji akan membalas segala kebaikan & keburukan walaupun sebesar zarah... so permudahkan urusan org lain supaya Allah pemudahkan urusan kita..
gembirakan orang lain supya Allah gembirakan kita.. dan paling best ialah.. tanamkan azam dan usahakanlah supaya bila kawan2 kita teringat kat kita , mreka akan teringat pd Allah..

pada Allah diriku meminta..
kuatkanlah diriku, sahabat2ku & adik2ku untuk memberi yang terbaik pada Mu pada setiap amalan dalam hidup kami...
Kami tak sempurna.. Hanya Kau yang sempurna.. Sempurnakanlah urusan kami ya Allah.. amin ya rabb...

1 ulasan:

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....