Rabu, 8 Ogos 2012

Mengecas Bateri Iman Kita


Bagaimana keadaan bateri iman kita? Separuh penuh atau sudah kosong? Mari mengecas bateri iman kita . Perkongsian usrah muslimat 7 Ogos 2012. Inshaallah moga bermanfaat... :)

[8/7/2012 11:45:07 PM] cik zuraidah_ab: istiqamah pada kebaikan sgt payah juga berat.. huhh

[8/7/2012 11:48:30 PM] tasha: 1.elakkan manusia yang sakit otak dan mentalnya. buang orang2 ni jauh dan move on with what u believe and have a high spirit to Allah.

[8/7/2012 11:48:40 PM] tasha: 2) rapat ngan quran.

[8/7/2012 11:49:05 PM] lillah: sakit otak dan mental? hehe...

[8/7/2012 11:49:19 PM] tasha: 3) usaha ilmu Allah. Bila kita usaha, kita akan rasa nikmat tu..umpama kita kerja dapat gaji..rasa best je..rasa nak terbang. that is what usaha towards Allah..but Allah will promise what he promise to us.[8/7/2012 11:49:59 PM] Nurashikin: senyum je walaupun kite ade bnyk masalah ngan persekitran

[8/7/2012 11:50:26 PM] tasha: 4) baca terjemahan, muhasabah and kalau boleh..selalu rapat ke masjid juga..or surau..sebab dari situ, a lot of wonderful things yang kita tak tahu jadi tahu. bukanlah fitnah untuk ke sana..tapi kita hanya memanjangkan lagi rantaian ukhwah antara kita kepada org lain yang sudah ada rantaian ukhwah yang besar dibawah mereka di kawasan lain..

[8/7/2012 11:50:45 PM] Nurashikin: meletakkan sepenuh kepercayaan pd Allah

[8/7/2012 11:51:18 PM] lillah: nieza pula camna?

[8/7/2012 11:51:25 PM] lillah: zuraidah? :)

[8/7/2012 11:52:10 PM] Nurashikin: tp kan kak saye mmg cept btul terpengaruh dgn persekitaran

[8/7/2012 11:52:20 PM] Nurashikin: cmne tu ek

[8/7/2012 11:53:00 PM] lillah: shikin kna ada prinsip

[8/7/2012 11:53:17 PM] lillah: dan prinsip tu jika berkaitan dgn syariat

[8/7/2012 11:53:22 PM] lillah: perlulah bertegas

[8/7/2012 11:53:42 PM] lillah: selagi mana x bertentangan syariat, its ok

[8/7/2012 11:53:54 PM] lillah: cthnya

[8/7/2012 11:53:57 PM] lillah: kita pakai tudung

[8/7/2012 11:54:07 PM] lillah: adakah krn mengikut kawan

[8/7/2012 11:54:12 PM] Nurashikin: x

[8/7/2012 11:54:12 PM] lillah: atau krn kita faham

[8/7/2012 11:54:41 PM] lillah: jika kita melakukan ssuatu krn kefahaman, inshaallah apa jadi sklipun kita akan kukuh

[8/7/2012 11:54:48 PM] tasha: maaf..tadi pi toilet

[8/7/2012 11:54:50 PM] tasha: apa tadi.

[8/7/2012 11:54:54 PM] AnisDiyana: Assalamualaikum.maaf baru berada disini.ada suara ke?[8/7/2012 11:55:00 PM] lillah: tp jika sekadar ikut2an, maka ianya x kekal lama

[8/7/2012 11:55:12 PM] lillah: kak anis, ada..tadi..skrg type2..:D

[8/7/2012 11:55:22 PM] lillah: waalaikumussalam

[8/7/2012 11:55:41 PM] Nurashikin: iA akak

[8/7/2012 11:56:11 PM] Nurashikin: saye akan cube istiqamah mencari keredhaanNya

[8/7/2012 11:56:42 PM] lillah: (F)

[8/7/2012 11:57:01 PM] Nurashikin: yeah dpt bunga

[8/7/2012 11:57:11 PM] Nurashikin: (sun)

[8/7/2012 11:57:37 PM] AnisDiyana: Insha Allah.akak pun sedang cuba.terima kasih lillah.nak kasi bunga jugak lah

[8/7/2012 11:57:53 PM] cik zuraidah_ab: 1- kena tetapkan matlamat hidup kita, tahu bezakan yang mana perlu dan tidak. cuba untuk mencuba tinggalkan perkara yang sia2 yang xmendatangkan faedah kepada kita.

[8/7/2012 11:58:02 PM] lillah: (y)

[8/7/2012 11:58:58 PM] Nurashikin: syukran kak lillah, kak zuraidah n kak anis

[8/7/2012 11:59:08 PM] Nurashikin: (pi)

[8/7/2012 11:59:50 PM] lillah: jika ada sahabat2 yg ada soalan utk dlontarkn juga bole

[8/7/2012 11:59:57 PM] lillah: atau ada yg nk kongsi ssuatu..

[8/7/2012 11:59:59 PM] lillah: silakn2

[12:01:37 AM] AnisDiyana: Akak nak mohon sahabat2 bagi pandangan,bagaimana hendak fokus ibadah dalam kesibukan harian.

[12:02:03 AM] lillah: pandangan sy, akk fokus pd ibadah yg wajib dahulu[12:02:19 AM] lillah: cthnya menjaga kesempurnaan n kekhusyukan solat 5 waktu

[12:02:56 AM] lillah: inshaallah apbila kita berusaha utk mkhusyukkn hati, kita terpaksa menjaga hati d luar solat juga

[12:03:08 AM] cik zuraidah_ab: 2-kena pilih kawan. kawan menggambarkan peribadi kita, xbanyak tapi sedikit sebanyak ia mempengaruhi. tapi xperlu lah asingkan diri kita dengan orang yang kita rasa xmembantu kita. cth mudah, kita nak istiqamah dalam solat dhuha dan tabadur quran. kawan pula dengan member yang x baca quran tadabur apatah lagi. bg saya mereka ni cabaran buat kita. kita nak buat baik kita kena sama2 bawak kawan kita. kuatkan orang untuk kuatkn diri kita. tu baru osem namanya.

[12:03:40 AM] lillah: dan kita mula mengamalkn solat sunat qabliah n ba'diah...salunya solat sunat 2 rakaat ni sgt mmbntu mngkhusyukkn solat fardu

[12:03:54 AM] lillah: bermula dgn solat2 sunat ni, kita mula jaga awal waktu solat

[12:03:59 AM] lillah: dan subuh pun awal waktu

[12:04:11 AM] lillah: lalu akhirnya slowly akan bangun lebih awal sblum subuh

[12:04:19 AM] lillah: dan bole buat tahajud 2 rakaat

[12:04:55 AM] lillah: inshaallah bermula dgn fokus yg wajib, slowly iman yg d recharge baterinya akan memberi kekuatan utk kita buat ibadah yg lain

[12:04:59 AM] lillah: ibadah ni berkaitan hat

i[12:05:09 AM] lillah: sejauh mana hati kita fokus ingat pada Alla

[12:05:12 AM] lillah: Allah

[12:05:28 AM] lillah: x smstinya perlu duduk d sjadah shj dkira ibadah

[12:05:53 AM] lillah: kak anis kan teacher, jd teacher ni sambil berjalan k kelas berzikir

[12:05:58 AM] lillah: masuk kelas berdoa dlu

[12:06:06 AM] lillah: pastu lps mngajar doa lagi

[12:06:15 AM] lillah: nk otw ke bilik guru, zikir lg

[12:06:24 AM] lillah: time rehat puasa..so baca quran

[12:06:40 AM] lillah: balik umah petang tidur sat, pastu baca quran

[12:06:48 AM] lillah: kemas2 umah sambil baca quran or zikir

[12:06:50 AM] lillah: pastu solat

[12:06:55 AM] lillah: bla bla bla

[12:06:55 AM] lillah: :D

[12:07:05 AM] lillah: jdkn hidup kita penuh beribadah

[12:07:17 AM] cik zuraidah_ab: selain fokus yang wajib kita tambahkn juga ilmu kita melalui bacaan. membaca pun dkira ibadah.. tambahkan ilmu dengar kuliah2 ust kat tv, xpun rakaman.

[12:07:26 AM] lillah: btul2...[12:07:27 AM] lillah: :)

[12:07:30 AM] AnisDiyana: :) :) :)

[12:07:34 AM] Nurashikin: mcm usrah skype n

i[12:07:36 AM] Nurashikin: hehe

[12:07:52 AM] lillah: salunya sy akn pastikan skurang2nya 1 kali sehari dgn tazkirah

[12:08:11 AM] lillah: kdg2 pagi smntra nk bersiap nk ke kelas, sy pasang kuat2 utube sentuhan qalbu

[12:08:18 AM] lillah: tak pun apa2 tazkrah

[12:08:37 AM] lillah: jd spnjg pagi tu masa nk k kelas, sy digest apa yg baru dgr

[12:08:44 AM] cik zuraidah_ab: waktu petang xbuat apa, baca ma;thurat ke.. pas tu xtau gak nak buat apa.. kita dengar kuliah syeihk nuruddin kat tv al-hijrah ptg kul 5..

[12:08:45 AM] lillah: masa drive balik umah, dgr ikim

[12:09:18 AM] cik zuraidah_ab: selalu buat macam ni, kejap2 lari2 sambil msak kat dapur..tgok tv jap..

[12:09:25 AM] lillah: (y)

[12:09:28 AM] Nurashikin: bestnye, mlm ni banyak input..esok nak mula la,iA:)

[12:09:46 AM] cik zuraidah_ab: hmm.. nak kongsi satu benda..

[12:11:39 AM] cik zuraidah_ab: bila kita bangun tidur, make sure telinga kita dengar kalamullah / zikir dulu sebelum kita dengar benda lain. jangan bagi lagu2 ke apa masuk. benda ni boleh recharge iman dan hati kita pada hari tu.

[12:12:07 AM] lillah: (y)

[12:12:09 AM] cik zuraidah_ab: saya buat macam ni, nak kejutkan saya pagi pasang alarm zikir pagi.

[12:12:48 AM] Nurashikin: same la kite kak zuraidah..tp x sedar pun boleh recharge iman

[12:13:03 AM] cik zuraidah_ab: kadang2 malas nak bangkit, biar je alarm (zikir) tu sampai habis. so dlm minda bawah sedar kita dah terjaga dgn zikrullah..

[12:13:16 AM] cik zuraidah_ab: (h)

[12:14:41 AM] Nurashikin: (y)

[12:15:45 AM] nieza zamri: terima kasih semua atas perkongsiannya..mmm, maaf xde apa yg dpt dikongsikan..coz mmg diri sndiri ni xmampu lg dlm membentuk istiqamah dlm hati, lisan dan perbuatan. Kadang bila ada masalah, keghairahan untuk beribadah tu hilang.. n kdg keghairahan tu muncul.. berusaha melawan dan berusaha mencari potensi ke arah tu..

[12:15:49 AM] AnisDiyana: Syukran2.alhamdulillah.byk tips2 mlm ni

[12:16:44 AM] lillah: inshaallah sama2 lh kita mmbntu  membentuk persekitaran yg soleh

[12:16:46 AM] lillah: :)

[12:16:51 AM] lillah: walaupun kita berjauhan

[12:17:05 AM] lillah: moga ukhwah kita ni akan saling menguatkn iman kita

[12:17:13 AM] Nurashikin: namun hati kite selalu dekat kak:)

[12:17:14 AM] lillah: sayang kalian krn Allah

[12:17:22 AM] lillah: (inlove)

[12:17:25 AM] Nurashikin: (h)

[12:17:30 AM] AnisDiyana: Ya,benar.Alhamdulillah setakat ni dapat melakukan semua ibadah.Tapi belum di tahap istiqamah.semoga Allah menguatkan hati2 ini untuk terus beribadah.

[12:17:40 AM] lillah: sbaik2 sahabat adalah yg apabila memandangnya membuatkn kita ingat kpd Allah

[12:17:55 AM] lillah: sburuk2 sahabat adalah yg apabila memndgnya mmbuatkn kita lupa pada Allah

[12:18:04 AM] cik zuraidah_ab: sangat setuju dgn yang tu k.lillah

[12:18:17 AM] AnisDiyana: *semua yg ditulis tadi

[12:18:19 AM] lillah: inshaallah rasanya da lewat ni...

[12:18:26 AM] AnisDiyana: Ya

[12:18:31 AM] lillah: inshaallah kita sambung usrah kita next time

[12:18:43 AM] lillah: selamat besahur, slmt bepuasa, slamat beribadah

[12:18:45 AM] Nurashikin: iA kak

[12:19:04 AM] lillah: :) minta izin nk tutup usrah malam ni...

[12:19:13 AM] lillah: dgn tasbih kifarah

[12:19:32 AM] AnisDiyana: Ya.terima kasih semua!

[12:19:34 AM] lillah: lps ni nk balik rumah mak..td balik keja singgah sat umah rehat.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....