Rabu, 2 Mei 2012

Mengemis Kasih di Tanah Suci

Menghayati pagi terakhir di Mesir.. Entah ada lagi ke rezeki untuk ke sini. Inshaallah petang ini berangkat ke Madinah. Tiga hari di Mesir ini sarat dengan hikmah yang tersirat dan tersurat.

Sesungguhnya nikmat dunia ini memang indah, namun terlebih indah adalah nikmat di akhirat.

Semoga Allah meneguhkan iman kita semua.

Tanda-tanda kita terlalu bergantung kepada diri & kurang bergantung kepada Allah adalah apabila kita sangat dukacita tatkala ditimpa Kegagalan setelah berusaha. Tanda-tanda kita orang yang redha & tawakal adalah dengan meyakini Allah sentiasa ada perancangan yang lebih baik. Kita cuma berusaha, sedangkan Allah yang berkuasa menentukan segala-galanya. Alhamdulillah... :)
Setelah beberapa kali perancangan untuk mengerjakan umrah di tanah suci terhalang, hati ini semakin tawar. Selagi belum menjejakkan kaki, selagi itulah tidak mengharap. Benar-benar terasa bahawa bukan semua orang mampu ke sana kalau tidak dijemput Allah untuk menjadi tetamunya. Sebelum ke Madinah, kami singgah ke Mesir beberapa hari. Perjalanan dari KLIA menuju ke Cairo mengambil masa 12 jam. Sampai sahaja di Cairo, kami dibawa ke sebuah villa, Rumah Perlis. Pandangan luar macam biasa-biasa sahaja, tetapi sebaik pintunya terbuka terkejut melihat hiasan dalaman villa yang mewah.

Selepas bersarapan kami dibawa ke banyak tempat menarik di sekitar Cairo seperti piramid dan muzium. Semua tempat dikenakan bayaran dan paling tidak boleh lupa ialah menatap mumia-mumia Firaun dan kerabat diraja. Kebanyakkan mumia berkulit hitam kesan daripada proses pengawetan dan keadaan. Namun ada satu mumia yang masih bewarna kulit asal, keperangan dan dikatakan menurut pengkaji terdapat garam yang banyak dalam mumia yang satu ini. Maka kebarangkalian inilah Firaun yang telah dilemaskan oleh Allah sewaktu mengejar Nabi Musa. Benarlah seperti janji Allah dalam Quran yang mahu mengabadikan jasad Firaun ini supaya kita semua mendapat pengajaran.

Hari pertama ini sangat-sangat meletihkan. Malam itu sahabat lama saya datang ke villa untuk menziarahi kami. Beliau ialah Siti Munirah Abd Rashid, seorang penulis buku yang juga sukarelawan Pertubuhan Kebajikan Aman Pattani. Pertemuan ringkas, mata mengantuk dan akhirnya kami sama-sama ‘speechless’.
Beliau datang bersama suaminya, yang merupakan anak kepada ustaz kami iaitu ustaz Kamaruddin Kassim, seorang aktivis bebas.

Hari kedua di Mesir pula kami pergi ke beberapa tempat bersejarah Islam seperti Kubu Salahuddin Al Ayubi. Paling syahdu apabila dibawa melawat makam beberapa ulama seperti Imam Syafie dan beberapa orang lagi termasuklah makam Imam Hassan Al Banna. Hari ketiga pula, semua peserta ke Alex iaitu kawasan tepi laut yang dikatakan sangat cantik dan lebih tenang dibandingkan dengan bandar Cairo yang berserabut dengan sampah sarap bertimbun. Pemandu pelancong kata bandar Cairo ibarat tong sampah raksasa. Sampah ada di kanan kiri jalan. Kami tidak dibenarkan membeli roti-roti dan makanan yang dijual di kaki lima jalan kerana takut ada yang sakit perut. Puas kami menahan diri daripada membeli. Tapi pada saat-saat akhir ada juga beberapa orang yang sudah membeli. Pemandu pelancong kata “Saya tak tanggung kalau sakit perut.” Hee… seramnya ayat dia.

Hari ketiga ini saya tidak ikut berjalan. Saya duduk sahaja di Villa sepanjang hari bertemankan Quran. Perjalanan ke Alex jauh mengambil masa dalam dua jam lebih jadi kesihatan saya menghalang untuk mengikuti mereka. Seronok duduk dalam villa tu seorang diri sebab makanan ada dan sangat selesa. Nasi tomato Kafe Arau yang terletak di tingkat bawah Villa sangat sedap. Tingkat atas villa menempatkan rumah pelajar-pelajar yang belajar di sana.

Hari keempat pula adalah hari terakhir di Mesir, kami bertolak ke Madinah menaiki pesawat Egypt Air. Perjalanan mengambil masa 3 jam. Sebaik sampai di Madinah, sibuklah lelaki-lelaki Bangladesh mahu mengangkat beg kami. Rupa-rupanya mereka minta bayaran selepas mengangkat. Dan selepas bagi tips mereka minta tambah lagi. Akhirnya ustaz datang dan menyelamatkan kami. Rupa-rupanya di Madinah dan Mekah juga begitu. Kalau ada orang nak tolong, lebih baik tanya awal-awal sama ada kena bayar atau tidak. Semua perlu berbayar.

Daripada lapangan terbang hendak ke hotel, kami menaiki sebuah bas yang telah disediakan oleh ustaz. Berdebar dada sewaktu hendak memasuki kota Madinah. Sambil berdoa sambil menitik-nitik air mata. Kami melalui bukit Uhud. Ustaz bercerita sirah Rasulullah saw sepanjang perjalanan. Rindu kepada baginda saw semakin membuak-buak mendengarkan lipatan sejarah baginda saw. Selepas makan dan mandi, kami berjalan kaki ke masjid Nabawi yang terletak dalam 1 km daripada hotel. Masing-masing tidak bersembang kerana sibuk berselawat. Semakin hampir ke masjid, semakin sebak di dalam dada. Semasa sudah hampir sampai, saya sudah mula merasakan sakit-sakit di pinggang kemudiannya menjalar ke seluruh kaki. Tahan.. Tahan.. Akhirnya saya duduk dan memberi isyarat kepada emak “Tak boleh dah.. Tak boleh..” Emak berusaha memimpin saya kerana kami sudah ketinggalan teman-teman sekumpulan yang sudah hampir ke bahagian masjid yang berhadapan makam Rasulullah saw. Sebaik tiba di masjid, ustaz mengajak kami berdoa dan air mata mencurah… Sebak.. Rindu… Terharu.. Bersyukur.. Semua perasaan bersatu dalam linangan air mata. Sambil berdoa saya perlaha-lahan duduk di lantai kerana sudah tidak mampu berdiri. Rasa sakit hampir membuatkan saya tidak lagi merasakan kaki saya. Selepas semua orang selesai berdoa, saya masih duduk dan saya sudah tidak mampu untuk berdiri semula. Akhirnya malam itu saya mulalah berkerusi roda sehinggalah hari terakhir di Madinah.

Hotel terletak tidaklah jauh dari masjid. Alhamdulillah dapat berjalan berpimpin sehingga sampai ke depan dinding makam yang menghadap arah hadapan wajah Rasulullah..Sampai di sana saya sudah tidak mampu lagi berdiri. Emak pujuk "Takpa..Takpa... Dah sampai dah.. Selawat, selawat.."
Bercucuran air mata ini kerana terharu diizinkan Allah untuk sampai ke sini. Ya Allah, bangkitkan daku di sisi Rasulullah di akhirat.. Wahai kekasih Allah..daku merinduimu...
Perasaan sangat gembira menyebabkan saya lansung tidak merasakan kesakitan itu suatu masalah. Setiap hari saya cuma berpeluang untuk satu kali sahaja ke masjid kerana kalau tiada orang yang menolak, saya akan duduk sahaja di bilik membaca Quran. Hati tidak sedikit pun rasa tercicir atau kekurangan kerana saya bersyukur sekurang-kurangnya saya sudahpun sampai ke sini dan apabila saya membaca Quran, rindu itu terubat. Lagipun saya tidak mahu menyusahkan orang lain.
Malam ini dimudahkan Allah untuk berdoa dan bersolat di Raudhah. Puas. Dada rasa lapang, segala rindu sudah dilepaskan dalam air mata. Selepas selesai barulah tahu disebabkan berkerusi rodalah menyebabkan saya dapat masuk ke Raudhah pukul 10.30 malam, sedangkan teman-teman Malaysia & Indonesia yang lain sepatutnya masuk pada 12malam. Subhanallah. Mak yang menolak tidak dapat masuk ke Raudhah sebab guard ambil alih menolak kerusi roda. Saya disusun paling hujung jadi puas memanfaatkan masa. Syukur ya Allah. Syukur. Balik tu, Mak kata "Doa supaya sihat." Eh, saya lupa.. Lansung tak ingat yang itu. "Kakak doa supaya iman yang sihat."

Ya Allah, jadikanlah apabila semakin hampir daku dengan kematian, maka jadikanlah daku semakin dekat dengan-Mu.

Selepas dua malam di Madinah, teman-teman lain mengajak kami ke Raudhah. Betapa gembiranya hati ingin ke sana kerana Nabi saw kata itu antara taman-taman syurga. Saya banyak mendengar kisah-kisah pengalaman orang lain betapa sukarnya mereka berpusu-pusu hendak masuk ke sana. Lalu saya berhenti berharap kerana saya khuatir roda-roda pada kerusi saya akan menyakiti kaki atau kepala orang lain yang bersujud dan saya khuatir ini akan menyusahkan emak atau adik yang menolak. Akhirnya selepas makan malam, dalam pukul 10 malam kami pun bergerak masuk ke laluan khas untuk ke Raudhah. Raudhah hanya dibuka pada masa tertentu untuk wanita iaitu selepas duha dan selepas isyak. Jadi tentulah ramai orang berebut mahu masuk. Sebaik masuk di laluan pertama, pengawal wanita memberi arahan supaya emak menolak saya ke sekumpulan orang arab. Emak patuh dan agak keliru. Barangkali pengawal itu menyangka emak orang Arab kerana berpurdah. Akhirnya kami bergerak melalui beberapa tapisan. Semua orang Malaysia dan Indonesia ditahan dan disuruh solat sedangkan orang-orang Arab dibenarkan bergerak.

Jauh juga kami bergerak melalui banyak check point tapi tidak sampai-sampai. Sepanjang jalan, saya mendiamkan diri dan berdoa di dalam hati. Adakah Allah akan mengizinkan saya ke sana? Alhamdulillah, dalam pukul 10.30pm saya sudah menjejakkan kaki dalam Raudhah. Sebaik sampai di ‘carpet’ hijau, pengawal wanita itu terus menarik kerusi roda saya daripada emak dan menolak saya ke tempat paling dalam. Emak sudah berpesan supaya sebaik kerusi dihentikan terus solat. Saya patuh, segera mata dipejamkan dan solat!. Air mata saya sebenarnya memang sudah sedia mengalir sepanjang perjalanan masuk kerana hati ini begitu sayu… Ya Allah.. Hamba lemah datang padaMu.. Ya Rasulullah… Umatmu yang lemah datang padamu.. Sudilah menerima diriku ini dalam serba kekurangan…

Sepanjang jalan tidak berhenti doa dan berdoa untuk emak, abah, nenek, atuk, kawan, staf, adik beradik, pelajar-pelajar dan untuk Islam ini. Selepas puas berdoa barulah membuka mata. Pandangan kabur kerana air mata sudah bertakung. Kelihatan pengawal sedang mengeluarkan orang lain yang berkerusi roda daripada Raudhah sedangkan saya duduk paling hujung jadi masuk antara paling awal dan keluar paling akhir. Disebabkan pengawal ingin cepat, maka emak memberi isyarat kepada mereka untuk membantu mengeluarkan saya dari sana. Sebaik terpandang emak, hati sebak… Serta merta berdoa lagi untuk emak. Khas untuk emak. Doa yang paling istimewa untuk insan yang paling istimewa di tempat yang paling istimewa…
Malam terakhir di Madinah.. Berkenalan dengan Ibrahim yang begitu ceria dan aktif. :)

Semasa bertolak ke Mekah, saya sudah boleh berjalan, turun dan naik tangga sendiri serta bersolat berdiri.Ustaz singgah ke medan Badar semasa dalam perjalanan. Subhanallah sangat termotivasi semangat jihad. 
Medan Badar menyaksikan 313 sahabat yang paling terbaik dalam kalangan Islam berjuang melawan 1000 Quraisy. Allah telah menurunkan malaikat membantu dan telah memenangkan Islam. Perang Badar merupakan perang pertama dalam Islam & kali pertama Quraisy telah kalah, sekaligus menaikkan nama Islam di seluruh semenanjung Arab. 14 orang sahabat telah syahid. Khemah nabi bernama Arish telah didirikan di tempat yang boleh menonton medan. Kini sebuah masjid bernama Arish didirikan di sini. :) Alhamdulillah solat zohor & lunch di sini. :) Labbaikallah humma labbaik...
Namun sebaik tiba di Mekah saya mulai rasa sakit semula. Akhirnya terpaksalah saya menelan pil penahan sakit yang mana akan menyebabkan saya menjadi khayal, jantung menjadi laju, emosi tidak stabil serta bakal merosakkan hati dan ginjal dalam jangka masa panjang. Saya dipimpin adik saya untuk turun dari bas sehinggalah ke pintu hotel. Saya gagal berdiri dan terjelepok di depan pintu hotel. Saya malu…… Orang ramai lalu lalang dan saya menghalang laluan. Air mata hampir mengalir dan serta merta saya membuka Al Quran dan membacanya. Di Mesir, saya sudah baca 10 juz, di Madinah pula 10 juz. Saya tidak mahu syaitan mengganggu perasaan saya. Saya tidak mahu syaitan mengambil kesempatan kepada diri saya. Saya tidak mahu lemah, saya mahu jadi kuat! Saya sudah sampai Mekah!
Merentasi padang pasir dari Madinah menuju Mekah. Cuaca panas & kering. Terharu membayangkan pengorbanan para sahabat & umat Islam berjuang menegakkan akidah di sini. Sungguh besar pengorbanan mereka! Semoga Allah meletakkan kita dalam kalangan para nabi, sahabat & syuhada. Semoga kita dapat bertemu mereka di sana. Melihat padang yang luas teringatkan padang mahsyar... Ya Allah.. Serta merta rasa pedih kulit terkena terik suria. Dahaga.

Semoga kita dibangkitkan di sisi Rasulullah. Semoga kita dapat minum telaga Rasulullah. Semoga kita mendapat syafat baginda. Semoga kita mendapat lindungan di bawah arasy Allah...

Alhamdulillah sudah masuk juz 23 hari ke 7.. Pedih mata menangis saat membaca terjemahan yang berulang kali menceritakan tentang pengorbanan para rasul, azab Allah & berita gembira syurga yang mengalir sungai di bawahnya. Bacalah.... Bacalah Quran dan bacalah terjemahannya.... Itu cara kita mengecas iman!! :'(

Hari pertama saya berkurung di dalam bilik hotel bersama Quran sebagai teman. Adik kata biar mereka ke Masjidil Haram dahulu dan melihat keadaan ke sana. Sebaik pulang mereka berkata jalan di sana sempit, sibuk dan berbukit maka sukar untuk membawa kerusi roda. Hati saya lansung tidak merajuk sebaliknya membuak-buak mahu melihat Kaabah. Keesokkan paginya saya bangun awal dan bersiap-siap untuk ke Masjidil Haram. Saya berjalan perlahan. Adik saya memaksa saya menaiki kerusi roda tetapi saya bertegas tidak mahu. Sepanjang jalan saya berdoa “Ya Allah.. Aku datang untuk beribadah, permudahkanlah…” Doa berselang ucapan Labbaikallah humma labbaik…. Alhamdulillah saya dapat buat tiga kali umrah. Semenjak di Madinah saya lansung tidak mengikuti program ziarah kerana saya merehatkan diri supaya bertenaga untuk berjalan kaki bertawaf, bersaie dan bersolat di Masjid. Di Mekah juga saya merehatkan diri di dalam bilik sahaja dan lansung tidak ikut mereka menziarahi tempat-tempat bersejarah. Hari-hari berikutnya dihabiskan dengan beriktikaf di masjid. Selepas khatam Quran, ulang semula bacaan. Kota Madinah dan Mekah didirikan atas dasar keimanan dan manusia datang kepadanya kerana keimanan. Secara logiknya, tiada lansung hiburan yang menarik hati di sini kecuali beribadah. Di sini manusia berlumba-lumba mahu beribadah. Begitulah juga hidup kita seharian, perbaharuilah niat-niat kita supaya sentiasa memulakan sesuatu atas dasar keimanan. Semoga orang-orang yang mendampingi kita juga akan hadir atas dasar keimanan.
Ustaz kata Allah akan menguji kita dengan pelbagai ujian dan semakin lama semakin berat sehingga nyawa-nyawa ikan. Kemudian barulah dihantar pertolongan. Ya, benar.. Seperti di dalam Al Baqarah Ayat 214..

Adakah kamu mengira kamu akan masuk syurga padahal belum datang kepadamu cubaan seperi orang2 terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan & digoncang sehingga rasul & org2 beriman bersamanya berkata "Bilakah akan datang pertolongam Allah? " Ingatlah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat...

Gambar : Tingkat 1 Masjidil Haram...

 Akhirnya pada 28 April, kami kembali semula ke Malaysia. Penduduk Malaysia sangat jauh lebih berhemah dan berbudi bahasa jika dibandingkan dengan Mesir, Madinah dan Mekah. Itu membuatkan saya sangat menghargai Malaysia. Dalam masa yang sama juga, saya sangat mencintai Madinah dan Mekah kerana kemuliaan yang Allah berikan kepada tempat-tempat itu. Walaupun sudah kembali ke Malaysia, jarak bukanlah alasan untuk mengurangkan amal ibadah seperti ketika di sana. Hakikatnya Allah itu terlalu hampir dengan diri. Berdoalah dengan rendah hati dan taatilah segala perintahNya dan jauhilah segala laranganNya. Berselawatlah kepada Rasulullah saw, nescaya baginda mendengarnya walaupun jarak beribu batu.

Penulis : Nur Khalilah Rasyidah bt Abd Karim
Posisi : Timbalan Mas'ul 2 / Amanah Tarbiah dan Syakhsiah

2 ulasan:

  1. Ya..sungguh tak terkata bila dah tiba disana bukan?? Sungguh rinduku pada 2 tanah suci. Tempat paling amat aman bagiku dan alangkah indahnya andai Umat Islam sebegitu pada waktu2 solatnya. Alangkah jauh umat Islam dalam mentarbiah diri dalam solat berjemaah. Inilah hikmahnya yang tersembunyi yang DIA berikan walaupun berkerusi roda namun masih dapat jua memasuki raudah.Moga2 Allah menyembuhkan dan meringankan apa yang dibebani pada diri ukhti.
    "Ya Rabb kau ampuni segala dosa2 kami yang sebesar zarah dan sekecil zarah, yang terdahulu dan terkemudian, yang secara sedar atau secara tidak sedar. Ya Rabb engkau terimalah kami sebagai hamba2Mu. Redhakanlah kami. Amin ya rabbal alamin."

    BalasPadam

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....