Ahad, 1 Mac 2015

Pengalaman Demam Denggi

Seminggu lebih diuji sedikit kesakitan yang mendekatkan diri kepada Allah. Hadiah demam suami isteri menyebabkan pelbagai kerja hampir terbengkalai. Apabila setiap hari perlu berulang alik ke klinik untuk ujian darah, dapatlah merasai kepayahan dan ketabahan para jururawat dan doktor yang bertugas di klinik. Suasana tempat kerja mereka penuh tekanan dan mereka masih tetap melangkah pergi bekerja Isnin-jumaat.
Kemuncak demam apabila tangan dan kaki naik ruam merah yang pedih.Masa itu nak berdiri rasa bagai pijak atas pisau. Pedih. Tak boleh bayangkan nak pijak Titian Sirat di akhirat. Ya Allah ampunkanlah kami...
Emak datang menjaga cucu manakala abah datang menghantar bekalan makanan, tujuan supaya kami dapat banyakkan berehat. Semoga Allah izinkan kami berbakti kepada emak dan abah apabila mereka sakit dan ketika mereka tua...
Ada orang lain diuji lebih berat, sakit mereka tidak sembuh sepanjang hayat. Ada yang dalam sakit terpaksa bekerja. Ada yang lansung tiada upaya bekerja hingga bergadai kereta dan harta lain. Mereka istimewa.
Alhamdulillah nikmat Allah apabila kita dapat merasai ketenangan dalam ujian. Moga Allah izinkan kita membantu manusia lain sepanjang hayat.
— feeling happy.

TIPS Kebahkan demam denggi :
1) Titiskan stevia RCC bawah lidah : Ya Allah p.a.h.i.t sungguh.. Minum air kumur-kumur telan, rasa tegak bulu roma. :D Hehe..
2) Minum jus daun betik yang direbus, jadi rasanya tidaklah sepahit daun segar.
3) Makan sup ketam. Memandangkan kami tak jumpa ketam sebenar, saya cuma beli isi ketam 'KAMI' di Tesco. Buat sup. Tapi suami sahaja yang makan sebab anak saya alergi jadi saya pun kena pantang makan seafood....
4) Minum air banyak-banyak. Minum jus, minum yogurt dan segala bentuk cecair...
5) Rehat secukupnya. Ada anak yang masih bayi, memang tidak dapat cukup rehat. Adat begitu....


2 ulasan:

  1. GERAM betul saya dgn nyamuk aedes ni..sama2lah kita jaga anak2 kita sbb kalau denggi kena pada kanak2 lebih bahaya..kes denggi berdarah kanak2 paling tinggi..

    moga kita dijauhkan dari demam denggi ni ye.

    BalasPadam

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....