Rabu, 28 November 2012

Bulan bermuhasabah

Bulan ini agak sempit untuk kami yang bekerja di HTBTP. Maklumlah sudah cuti sekolah. Sesi 2012 telah selesai. Kini kami bergantung kepada pendaftaran baru sesi 2013 yang ternyata tidak memberansagkan.
Petant tadi bayar gaji staff bulan November. Selepas dikira-kira salah seorang itu gajinya cuma RM200++ sahaja. Kebiasaannya gaji beliau RM1800. Semua ini kerana kelas yang diajar oleh beliau terlalu sedikit dan bilangan pelajar juga terlalu sedikit. Saya memujuk beliau supaya mengambil gaji 'advance' ditarik dari bulan hadapan kerana ternyata RM200 itu terlalu sedikit!! Beliau enggan.

:'(

Saya mengusik teman serumah beliau yang juga adalah pekerja saya. "Yati, kalau nampak Zura makin mengurus, bagitau akak tau.."

Yati ketawa. Yati menjawab "Zura, kau rasa kau akan mengurus ke kalau tak ada duit?"
Zura ketawa. "Tidak punya.. Walaupun duit tak ada, makan tetap macam 'heaven'"

Haha...

:)

Yati menambah "Kak Lillah.. Jangan risau. Keluarga Yati pun sebenarnya tak banyak duit. Ayah pun tak bekerja tapi kami makan sedap-sedap, kenyang.. dan boleh gemuk! Rezeki itu datang dari arah yang tidak disangka-sangka."

Zura menambah "Betul.. Betul. Inshallah ada rezeki nanti."

:)

Alhamdulillah. Bertuahnya saya dapat pekerja-pekerja yang baik begini. Semoga Allah memberkati setiap usaha kami dan melapangkan urusan kami di dunia dan akhirat.

Allahuakbar!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....