Rabu, 9 November 2011

Tips Dalam Pengurusan Masa

Masa diukur bukan pada nilai kuantitinya tetapi kualitinya.
Bukan lama atau singkatnya, panjang atau pendeknya tetapi bergantung kepada bagaimana ia diurus dan untuk apa ia digunakan.


1) Kenal pasti 'prime time' dan 'masa-masa penat' anda
Setelah mengesannya gunakan masa itu untuk tugas yang paling penting dan paling memerlukan tumpuan. Contohnya, tugas penting kita ialah menyiapkan persediaan mengajar dan 'prime time' kita ialah waktu pagi. Maka gunakan waktu pagi untuk menyiapkan persediaan mengajar. Bukannya dihabiskan untuk melayari internet. Sebaiknya, aktiviti-aktiviti yang kurang penting boleh dibuat pada 'masa-masa penat' kita. Jadilah pengintip kepada masa anda!


2) Kesan 'musuh' bagi anda
Musuh kepada masa anda berpunca daripada anda sendiri atau orang lain. Kaji, apakah yang selalu membunuh masa anda. Mungkin berbual-bual kosong, melayani kehadiran tetamu yang tidak diundang serta tidur dan rehat yang tidak perlu. Caranya adalah dengan menguatkan disiplin diri dan membina kemampuan untuk menolak dan mengatakan tidak. Jika kita belajar menghormati masa kita, InshaAllah orang lain akan menghormati kita.

3) Tetapkan satu jangka masa yang sesuai pada sesuatu kerja
Bagi membatasi masa berbual, senaraikan perkara yang hendak diperkatakan terlebih dahulu. Setelah perkenalan ala kadar, terus kepada perkara yang hendak disampaikan. Bagi menjawab email-email peribadi, disiplinkan diri anda untuk melihatnya sekali sahaja dan terus menjawab. Jangan melihat surat dua tiga kali tanpa menjawabnya. Ia membuang masa dan menambah rasa kurang selesa kerana belum menjawabnya. Begitu juga dengan pertemuan dan mesyuarat, tentukan had masa, perkara, orang yang hadir dan keputusan yang hendak dicapai.


4) Buat checklist pada penggunaan masa
Apabila ingin membeli-belah, 'checklist' barang-barang dan anggaran harganya amat perlu untuk mengawal diri anda daripada godaan membeli barang-barang yang perlu. Ini pentng untuk mengelakkan pembaziran wang. Begitulah seharusnya dalam 'perbelanjaan' masa. Kita harus ada checklist tentang apa yang perlu kita buat mengikut keutamaannya untuk mengelak daripada pembaziran masa.

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.
[Al-Asr : 3]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum... :)

Tunjukkan aku kawan jalan mana arah kejayaan....